Ludilo na ulicama Dublina

Screenshot: IrishCentral

VIŠE od pola milijuna Iraca sudjeluje u ponedjeljak na tradicionalnim živopisnim paradama povodom najvećeg irskog blagdana Dana svetog Patrika, javljaju tamošnji mediji.

Najveća parada je u Dublinu na kojoj se očekuje 400 tisuća ljudi. Počela je u podne uz izravan prijenos na irskoj televiziji RTE, a do 15 sati je se moglo uživo pratiti i online.

Veće parade održat će se u Limericku, Corku i Galwayu. Sudionicima irskih parada pridruži će se i brojni gosti. Oko 140 tisuća turista doputovalo je u Irsku tijekom vikenda zbog toga, piše irski Independent.

Osim u domovini, irski svetac zaštitnik slavi se i diljem svijeta. Najveća i najstarija parada izvan Irske tradicionalno je u na Manhattanu u New Yorku. Na njoj će ove godine biti i irski premijer Enda Kenny, ali neće biti najvećeg sponzora, irske pivovare Guinness, koja se odlučila povući jer je u mimohodu zabranjeno isticanje LGBT poruka.

U suradnji s irskom turističkom zajednice, stotinjak znamenitosti diljem svijeta bit će danas osvijetljeno zelenom bojom. Među njima, po prvi put i Veliki kineski zid, Kosi toranj u Pisi i drevna Petra u Jordanu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara