Maksimirski pjevači dobili pojačanje: U zagrebački ZOO stigla prva beba gibona

Maksimirski pjevači dobili pojačanje: U zagrebački ZOO stigla prva beba gibona

Foto: ZG ZOO

OBITELJ zagrebačkih gibona dobila je prinovu. Riječ je o prvom mladuncu gibona u povijesti Zoološkog vrta grada Zagreba.

Nakon što je mama Kulička više od mjesec dana skrivala svoje mladunče od znatiželjnih pogleda, sada ga se konačno lijepo može vidjeti u njezinu naručju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dugorukog mališana brižno štiti i tata Kent, sedamnaestogodišnji mužjak koji je u Zagreb stigao iz Nizozemske. Između njega i gibonice Kuličke, rođene prije dvadesetak godina u Češkoj, od prvog dana Kent i Kulička na istoj adresi u Zagrebu žive već dvije godine, a djelatnike i posjetitelje Vrta veseli što je njihova ljubav rezultirala prvim mladuncem gibona u povijesti Zoološkog vrta grada Zagreba.

Rođen je 23. svibnja 2014., a budući da mu spol još nije utvrđen, timaritelji ne žure s Bjeloruke gibone u životinjskom svijetu nazivaju i šumskim pjevačima. Naime, ti mali čovjekoliki majmuni glasno pjevaju kako bi zaveli partnera, učvrstili vezu te obilježili svoj teritorij.

Poznati su i kao najspretniji akrobati među primatima. Imaju najduže ruke od svih čovjekolikih majmuna i njima se koristite kao kukama dok se vješto njišu po granama. U prirodi žive u kišnim i listopadnim šumama do 2400 metara nadmorske visine od Indije preko Indonezije do Kine. Kao i ostali čovjekoliki majmuni spadaju među ugrožene vrste.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara