Manje poznata strana Johna Lennona

Foto: Guliver Image/Getty Images

NAJVEĆA privatna zbirka pjesmuljaka, črčkarija, kalambura i komičnih crteža iz pera Beatlesovca Johna Lennona ponudit će se 4. lipnja u New Yorku na dražbi kuće Sotheby's.

Zbirka otkriva manje poznatu stranu slavnog britanskog kantautora ubijenog 1980. godine.

Crteži i originalni rukopisi dio su zbirke koju je objavio Tom Maschler, utemeljitelj ugledne nagrade Booker Prize. Maschler je Lennonovu zbirku objavio u dvije knjige "In His Own Write" (1964), te "A Spaniard in the Works" (1965).

Procjenjuje se da bi zbirka mogla dosegnuti 800.000 dolara, navodi Sotheby's o dražbi koja će se održati o 50. godišnjici prvog nastupa Beatlesa u Americi u showu Eda Sullivana 1964., koji je gledalo 73 milijuna Amerikanaca.Komični crteži, dosjetke, igre riječi, pjesmice, datiraju iz ranih 60-ih kada je Beatlemania bila u punome jeku, navodi Sotheby's.

Jedna natuknica odnosi se tako na rekordan hit Beatlesa, singlicu "Love Me Do" iz 1962., čiji naslov Lennon svojom karakterističnim humorom mijenja u "Lub mi Jew".

"To je vrlo nalik Lewisu Carrollu čije su priče 'Alisa u zemlji čudesa" i 'Lov na zrcalo" bile omiljeno Lennonovo štivo u djetinjstvu te ih je čitao svake godine", rekao je Philip Errington, direktor odjela za knjige i rukopise u Sotheby'su.

Nisu svi uvjereni u književnu vrijednost tih Lennonovih uradaka. U parlamentarnoj raspravi iz 1964., konzervativni političar Charles Curran posegnuo je upravo za Lennonovim kalamburama kako bi se okomio na britanske obrazovne standarde.

"Čini se da je (Lennon) pobrao djeliće pjesnika (Alfreda) Tennysona, (Roberta) Browninga i Roberta Louisa Stevensona dok je drugim uhom slušao rezultate nogometnih utakmica", rekao je Curran.

Maschler je 1962. naišao na Lennonove crteže i zabilješke te ga uvjerio da ih je vrijedno tiskati kao knjigu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara