Medo je jedini pas u Hrvatskoj kojem je sud zabranio lajanje, oglasili se Prijatelji životinja

Medo je jedini pas u Hrvatskoj kojem je sud zabranio lajanje, oglasili se Prijatelji životinja

Ilustracija: Shutterstock

U MJESTU Peroj pokraj Pule živi jedini pas u Hrvatskoj koji je dosad dobio sudsku zabranu zbog koje ne smije lajati od 20 sati do osam ujutro. Ako Medo zalaje, i to samo jednom, njegovi vlasnici morat će platiti čak 20 tisuća kuna, zbog čega je Medo tijekom tog vremena zatočen u kući, iako je on zapravo pas čuvar koji je navikao "patrolirati"  velikim dvorištem obitelji Šimunović.

Ovako blesavi uvjeti izrečeni su krajem desetog mjeseca prošle godine na Općinskom sudu u Puli koji je ocijenio da tužba susjede Veselke Vukotić zbog neprestanog Medinog laveža, remeti njezin san i tako loše utječe na cjelokupno zdravlje.

No, postoji i druga strana priče, i to ona koja ide u Medinu obranu, a koju je iznio Blaž Šimunović- otac vlasnika psa.

Obitelj Vukotić navodno "namjerno izaziva" Medu na lajanje

Šimunović tvrdi da su problemi s gospođom Vuketić započeli kada je Medo tek stigao u njihov dom, kao štene od tri mjeseca.

"Imao je samo tri mjeseca kad smo ga nabavili, bio je malen kao mače. I čim je došao kod nas, odmah su ga oni počeli izazivati: polijevati s vodom, gađati kamenčićima, jabukama malim što padnu...i to su stalno radili. Medo je zbog toga još više na njih počeo lajati, i zbog toga je došlo do svega ovoga", kazao je Anton Šimunović i pritom dodao: "Kada god rade u svom vrtu, Medo na njih ne laje, ali oni dođu pred našu kuću pa ga počnu izazivati, a kada on počne lajati na njih, oni ga krenu snimati kako bi imali što više dokaza na sudu", kazao je Šimunović za Index.

"Od osam navečer pa do osam ujutro Medo je u zatvoru, a ako zalaje moramo platiti 20 tisuća kuna. Nikada nisam čuo za takav slučaj, to je čudo, u svojih 85 godina života", komentirao je.

Naime, radi se od privremenoj mjeri Općinskog suda u Puli. Na pitanje je li njegova obitelj razmišljala o nekom novom ili barem privremenom smještaju za Medu, Šimunović je odgovorio:
"Mi se bavimo poljoprivredom, a Medo čuva nekih 200 kvadrata seljačkog dvorišta. Ako njega nema, kod nas u dvorište može doći bilo tko".

"Medo je mješanac, on je kao neki ovčar. Nije on nikakav opasan pas, dođu ljudi pred kuću i on uopće ne laje", poručio je za kraj Šimunović.

Prijatelji životinja: Odluka je apsurdna, skrbnik psu treba osigurati sve potrebene uvjete

U međuvremenu su se oglasili i iz udruge Prijatelji životinja. Oni su ocijenili apsurdnom mjeru kojom je Općinski sud u Puli zbog uznemiravanja prava vlasništva zabranio psu Medi lajati tijekom noći u dvorištu, no navode kako je na skrbniku da psu osigura sve potrebne uvjete, kao i suživot s ljudima.

Kao što je navedeno, pulski općinski sud je na traženje susjede Veselke Vukotić, tuženom vlasniku psa iz Peroja Antonu Šimunoviću naložio da psa drži zatvorenog u kući svakog dana od 20 do 8 sati. Na prijedlog tužiteljice sud je vlasniku psa zaprijetio novčanom kaznom od 20.000 kuna ako u roku ne ispuni tu obvezu ili je se bude pridržavao.

Riječ je o privremenoj mjeri koju je sud još lani u listopadu donio radi osiguranja novčane tražbine predlagateljice, a prema sudskom rješenju koje su objavili mediji traje do pravomoćnog okončanja parnice.

Susjeda koja se žalila na dugotrajni lavež psa tražila je od vlasnika susjedne kuće naknadu štete i prestanak uznemiravanja vlasništva koje se događa zbog stalnog laveža, odnosno prekomjerne buke koja dopire na njezinu nekretninu.

S obzirom na to da lajanje psa traje danju i noću, tužiteljica je tvrdila da trpi štetu i da se smeta njezino vlasništvo. Upozoravala je pritom da je pretrpjela moždani udar te da joj je potreban oporavak.

Odvjetnici obiju strana nisu bili dostupni za izjavu, no udruga Prijatelji životinja upozorila je u izjavi Hini da je to još jedan slučaj u kojem zbog ljudskih razmirica stradavaju životinje.

"Nelogično je i smiješno tražiti od psa da prestane lajati, no s druge strane odgovornost skrbnika je da psu osigura sve potrebne uvjete, kao i suživot s ljudima", kažu Prijatelji životinja.

Smatraju da je skrbnik, ako pas zaista laje cijelu noć, dužan pustiti psa u kuću gdje će mu biti bolje i neće lajati, što ne podrazumijeva zatvaranje psa u garažu ili podrum.

Odluku suda Prijatelji životinja ocijenili su apsurdnom, iako je, kako navode, dužnost skrbnika da ako dijete ili pas stvaraju nesnošljivu buku usred noći i smetaju susjedima, to riješi tako da će biti s njim u kući.

Tu treba razlikovati povremeno lajanje, što je za psa normalno, i neprekidno lajanje pod nečijim prozorom. Pretpostavljaju da se i u ovom slučaju radi o susjedskim prepucavanjima preko životinja i da sud to treba uzeti u obzir prilikom izricanja presude.

Naravno, vijest je brzo privukla pažnju na društvenim mrežama, a na Facebooku se pojavila i grupa podrške za Medu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara