Michele Ferrero: Religiozni "kralj čokolade" koji je stvorio Nutellu

Michele Ferrero: Religiozni "kralj čokolade" koji je stvorio Nutellu

Foto: Shutterstock/Ferrero.com

ČOVJEK koji je stvorio jedan od najpoznatijih brendova na svijetu, svima znanu i omiljenu Nutellu, Michele Ferrero, umro je jučer u svom domu u Monte Carlu. Imao je 89 godina i bio je najbogatiji čovjek u Italiji, a svoje je čokoladno poslovno carstvo teško 23,4 milijarde dolara, osim na Nutelli, izgradio i na brendovima Ferrero-Rocher i Kinder te Mon Chéri, Pocket Coffee i Tic Tac. 
 
Ferrero je izbjegavao javnost jer je svoj privatni život želio u najvećoj mogućoj mjeri zadržati u tajnosti, no, kako izvještavaju talijanski mediji, bio je omiljen među lokalnim stanovništvom zbog svojih, najčešće novčanih, doprinosa zajednici.
 
Michele Ferrero rodio se 26. travnja 1925., a kompaniju je naslijedio od svog oca, Pietra, koji je 1940. stvorio "prvu verziju" Nutelle. Bilo je to za vrijeme Drugog svjetskog rata kada su cijene čokolade naglo porasle, pa su proizvođači, poučeni iskustvom svojih prethodnika iz doba Napoleona, ponovno u čokoladnu smjesu počeli dodavati lješnjake, kojima regija Pijemonta inače obiluje, da bi dobili na količini. 
 
Ispostavilo se da je dobiveni proizvod bolji od originalnog, pa tako 1946. nastaje "Pasta Gianduja" (potječe od imena lika iz talijanske komedije, koji je poznat po neobičnom šeširu i magarcu na kojem jaše po gradu i nosi "duju", jednu vrstu posude). 1964. po uzoru na namaz Pasta Gianduja nastaje "Nutella".
 
Najpoznatiji čokoladni namaz na svijetu danas se prodaje u 75 zemalja, a procjene kažu: da bi se smjestila količina Nutelle koja se proda u jednoj godini bilo bi potrebno čak 1000 nogometnih igrališta.
 
Michele Ferrero svojim je bogatstvom 2008. prešišao i Silvija Berlusconija, a kompaniju su 1997. preuzeli njegovi sinovi Giovanni i Pietro. 2011. godine Pietro je poginuo u nesreći u Južnoj Africi, a njegov pogreb bila je jedna od rijetkih prilika na kojima se moglo vidjeti Michela Ferrera u javnosti.

Ferrero je bio jako religiozan. Kao veliki katolik navodno je u Lourdes išao barem jednom godišnje, a statua Djevice Marije morala je biti postavljena u svakoj njegovoj tvornici i u uredima. Unatoč svom bogatstvu, umjesto Ferrarijem često se vozio biciklom. Sam je kušao svoje proizvode, pa je tako iz svoje rezidencije u Monte Carlu helikopterom često letio u sjedište tvornice u Albi da bi osobno isprobao nove recepte. 
 
Kompanija Ferrero danas ima više od 70 podružnica, 15 kategorija proizvoda i oko 22.000 zaposlenih. Postoji podatak da na svakih novih 100 lješnjaka koji izrastu na Zemlji, čak njih 15 završi u nekom Ferrero proizvodu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara