Milijuni bubamara preplavili dijelove SAD-a, borba protiv njih - usisavačima

Milijuni bubamara preplavili dijelove SAD-a, borba protiv njih - usisavačima
Foto: Instagram
 
MILIJUNI bubamara zaposjeli su kuće u dijelovima jugoistoka Sjedinjenih Država i zadaju nevolje stanovnicima koji se protiv invazije kukaca bore usisavačima.
 
Iako su bezopasne po ljude, mase šarenih okupatora koji se u kuće uvlače kroz pukotine oko prozora i vrata mnogima predstavljaju smetnju jer ako ih se zgnječi ostavljaju mrlje na zastorima, namještaju i zidovima.
 
Nagli porast broja bubamara na tom je području uobičajen za ovo doba godine jer bubamare napuštaju polja, gdje pomažu u u suzbijanju drugih kukaca, i sada traže toplije mjesto gdje bi provele zimu.
 
Ove godine, međutim, blaga zima nakon koje je na jugoistoku SAD-a uslijedilo kišovito proljeće, stvorila je savršene uvjete da se na nekim područjima bubamare razmnože više no inače, rekao je David Cook, entomolog sa sveučilišta Tennessee.
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
"To je savršena najezda kukaca", rekao je. "Slatke su, no nitko ne želi previše slatkog".
 
Najezda je posebno izražena na jugu SAD-a. Stanovnik Alabame Walter Harris je rekao da je na kućnim vratima prošlog tjedna našao nekoliko stotina bubamara. Harris, međutim, zna da ih nije najpametnije zgnječiti jer ostavljaju mrlje koje se teško uklanjaju. "Jedino što možete je usisati ih", rekao je.
 
Ove bubamare, koje imaju crne točke na krilima od narančasto-crvene do žute boje, najsklonije su ugrijanim domovima i zidovima svjetlijih boja, rekao je Cook.
 
Iako te bubamare nisu štetne, Cook upozorava da ljudi koji žele izbjeći tu smetnju trebaju provjeriti izolacije na svojim kućama, posebice ako žive u blizini šuma.
 
Cook je pak ocijenio da su ove godine bubamare u Tennesseeju "veliki problem". Invazija bi trebala stati kroz nekoliko tjedana kada nastupi hladnije vrijeme i mrazovi, rekao je Cook i dodao da se neki moraju pomiriti da će im bubamare "dodijavati još nekoliko tjedana".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara