Minijaturni fluorescentni Lenjin koji piša protiv komunističke grandioznosti

Minijaturni fluorescentni Lenjin koji piša protiv komunističke grandioznosti

Foto: Hina

LENJINOVA statua bit će ponovno postavljena u poljskoj Nowoj Huti, ali i lišena monumentalnosti iz staljinističke epohe, jer će novi Vladimir Iljič u tome prototipu nekadašnjeg komunističkog grada na jugu Poljske biti izložen i prikazan u fluorescentnim bojama te u pozi belgijskoga Manneken-Pisa.

Autor skulpture izložene u Nowoj Huti u okviru umjetničkog festivala Bartosz Szydlowski objasnio je kako je djelom želio potaknuti Poljake da se zapitaju "mogu li se distancirati od prošlosti koja nas najčešće progoni poput fantoma. Znamo li toj prošlosti dati jedan duhovitiji nadrealistički prizvuk, rasteretiti se težine i pokazati da smo u stanju osloboditi se trauma smijehom?"

Želeći ismijati simbol što ga je predstavljao Lenjin, Szydlowski je uz supruginu pomoć izradio skulpturu visoku 68 centimetara, deset puta manju od originala koji je "krasio" poljski trg u Nowoj Huti u doba željezne vladavine SSSR-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lenjinov kip u fluorescentnim bojama koji urinira poput Manneken-Pisa potpuna je suprotnost monumentalizmu soc-realizma, objašnjava povjesničar umjetnosti iz Nowe Hute Maciej Mizian, podsjećajući da je u komunizmu sve moralo biti grandiozno. "Kip je malen. Umjetnikov cilj bio je simbolično 'umanjiti' tadašnju ideologiju na liliputansku veličinu" kazao je Mizian.

Nowu Hutu, što u prijevodu znači "nova čeličana", utemeljio je Staljin 1949., želeći da postane primjer radničkog grada te protuteža buržujskom Krakowu, sveučilišnom, vjerskom i intelektualnom središtu Poljske.

Za razliku od ostalih zemalja bivšega komunističkog bloka, u kojima se gotovo na svakom uglu nalazio Lenjinov kip, u Poljskoj su bile postavljene tek dvije ili tri skulpture vođe sovjetske revolucije jer Rusi nisu željeli izazivati poljsku netrpeljivost prema njemu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara