Mislili ste da je nemoguće: 32-godišnji zaštitar objavljuje prvi "Purgerski rječnik"

Mislili ste da je nemoguće: 32-godišnji zaštitar objavljuje prvi "Purgerski rječnik"

Foto: Facebook

SVAKODNEVNO se koristite raznim rječnicima? E, pa pripremite se za dolazak još jednog, ovaj put ni manje ni više nego – "Purgerskog rječnika".

Na ideju je došao 32-godišnji zaštitar Ivan Brnčić želeći stare zagrebačke izraze sačuvati za generacije koje dolaze. On je prvo na svom blogu i Facebook grupi "Zakaj volim Zagreb" počeo objavljivati različite riječi, a nakon odličnih kritika sinula mu je ideja da ih sve objelodani u rječnik.

"Još od 2008. s kraćim sam prekidima intenzivno radio na rječniku. U njemu će biti preko 700 riječi na A6 formatu koje se mogu čuti u Zagrebu ali i dosta onih koje su bile zaboravljene. Osim njemačkih riječi, bit će tu i anglizma, turcizma, te malo modernijeg "purgerskog" rječnika. Rječnik je napravljen kako se ne bi zaboravile stare riječi koje su se nekad koristile, a danas su rijetko, ili uopće nisu u uporabi. A i kako bi ljudima koji dođu u Zagreb malo olakšali sporazumijevanje s domaćim stanovništvom", rekao nam je Ivan čiji će rječnik zbog ograničenih financija u početku izlaziti u limitiranoj nakladi.

Biste li znali što znače neke od navedenih riječi?

Ašnbeher - pepeljara

Cukerpek - slastičar

Kušlec - poljubac

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Taubek - golub

Šlopiti - udariti

Žlabrati - brbljati

Fruštuk - doručak

Gelender - rukohvat

Aufinger - vješalica

Alzo - dakle

Cajger - kazaljka

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara