Mislite da nam nikad nije bilo gore? Varate se

Foto: OurWorldinData

BACITE li samo jedan kratak pogled na ono što mediji svakodnevno serviraju, vrlo je lako prepustiti se apatiji i kao činjenicu prihvatiti da živimo u bolesnom svijetu.

U moru bombastičnih naslova, vijesti o terorističkim napadima, ratovima i Eboli, mnogima je jednostavnije pomiriti se s tim da svijet odlazi u propast nego pozabaviti se statistikama koje pokazuju upravo suprotno - nikad nam nije bilo bolje.

"Daleko smo od idealnog svijeta i pred nama je da dalek put prije nego stanemo na kraj siromaštvu, gladi i ratovima, ali na mnogim poljima bilježimo napredak", napisao je u mailu Business Insideru mladi oksfordski profesor dr. Max Roser koji je pokrenuo stranicu OurWorldinData koja nam donosi zanimljivu vizualnu priču razvoja čovječanstva.

Njegova je namjera ohrabriti nas i potaknuti na pozitivne promjene.

"Proučavanje svijeta kroz prikupljene podatke i razumijevanje načina na koji smo svladali naoko nepremostive probleme, trebalo bi nam dati poticaj da se uhvatimo u koštac s problemima s kojima smo trenutno suočeni", napisao je Roser.

"Radi se o čudesnoj vizualizaciji koju nijedna obrazovana osoba ne bi trebala zanemariti", poručio je Steven Pinker, znanstvenik s Harvarda i autor knjige “Better Angels Of Our Nature”, koja se bavi sličnim pitanjem.

Naime, sklonost nasilju već godinama pada paralelno s povećanjem broja pismenih i obrazovanih: "Svjedoci smo rasta političkih sloboda posljednjih desetljeća. Naime, još početkom prošlog stoljeća u svijetu je samo deset posto ljudi živjelo u demokratskim društvima, a danas se taj broj popeo na 50 posto svjetske populacije".

Statistike poseban pomak pokazuju na polju očekivanog životnog vijeka: "Danas više nema zemlje u kojoj je očekivani životni vijek manji od najvećeg očekivanog životnog vijeka iz 1800. godine", govori Roser i zaključuje da, globalno gledano, živimo bolje i imamo više razloga biti optimistični.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara