Mladi Iranci uhićeni i prisiljeni na pokajanje zbog plesanja na "Happy"

Mladi Iranci uhićeni i prisiljeni na pokajanje zbog plesanja na "Happy"

Screenshot: YouTube

SKUPINA mladih Iranaca neugodno se iznenadila nakon što su objavili video u kojem plešu na Pharrellov hit singl "Happy". Naime, iranske su ih vlasti uhitile i natjerale da se zbog svog čina javno pokaju na državnoj televiziji.

Snimka koju je ovih šestoro mladih objavili na YouTubeu bila je samo jedan u moru video odgovora na globalni trend koji je zahvatio više od 140 zemalja diljem svijeta, a vlasti u Teheranu odlučile su reagirati kada je njihov video postao viralan.

Tijekom pojavljivanja na televiziji njihov je video prikazan, a policija je uključila i upozorenje mladima u kojem stoji da "iranska mladež bude na oprezu kako ne bi bili zavedeni onim što mladim filmaši snimili". Video su nazvali "vulgarnim" i opasnim za "javnu čestitost". .

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlasti su se pohvalile i da im je bilo potrebno samo nekoliko sati da uhite sudionike. Naravno, njihova priča ne drži vodu jer video je objavljen prije mjesec dana.

Vijest o ovom suludom uhićenju doprla je do svjetskih medija, a potez iranskih vlasti jednoglasno je osuđen, a pridružio se i Pharrell koji je na Twitteru objavio da su ovakva uhićenja više nego tužna.

Njihov izvorni video (koji je maknut i ponovno stavljen na internet), bio je objavljen uz poruku da mladi u Irani "imaju trenutku sreće iako žive uz mnogo poteškoća". Jedna od njih svakako su i vlasti koje uhićuju zbog plesanja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara