Montažstroj predstavlja borbene pjesme koje ocrtavaju našu društvenu stvarnost

Foto: Vjekoslav Gašparović/Press

KONFERENCIJOM za medije u Zagrebačkom centru za nezavisnu kulturu i mlade – Pogon Jedinstvo najavljen je glazbeno-kazališni performans "Mali čovjek želi preko crte" u produkciji umjetničkog kolektiva Montažstroj.

Projekt "Mali čovjek želi preko crte" okupio je "Zbor malih ljudi" koji će ujediniti svoje glasove u repertoaru borbenih pjesama za početak 21. stoljeća. Premijerne izvedbe performansa zakazane su za 14., 15. i 16. ožujka 2014. godine s početkom u 20 sati u Pogonu Jedinstvo. Ususret premijeri, Montažstroj je predstavio projekt kao i njegove umjetničke suradnike i izvođače.

Što uopće može "mali čovjek"?

Borut Šeparović u projektu "Mali čovjek želi preko crte" glazbeni je producent, redatelj i umjetnički voditelj. Dvadeset godina nakon glazbenog hita "Croatia in flame" u fokusu njegova umjetničkog interesa ponovno je spoj glazbe i kazališta.

"'Mali čovjek želi preko crte' je stih iz istoimene pjesme grupe Šarlo Akrobata koja je izdana na albumu 'Paket aranžman' 1981. godine. Kroz projekt smo se bavili tim stihom ne bismo li provjerili je li fraza 'mali čovjek' samo populistička i demagoška floskula. No s obzirom na to da se u javnom prostoru rijetko priča o klasama u našem društvu te s obzirom na to da radnička klasa nije osviještena kao politički subjekt, fraza 'mali čovjek' postala je razina prepoznavanja onih koji osjećaju jednu vrstu nemoći da samostalno stvari promijene na bolje u kontekstu naše društvene stvarnosti od koje mi se osobno često okreće želudac. Projekt je imao dugu uvertiru više mjesečnih razgovora s raznim interesnim skupinama u našem društvu. Razgovore s tim ljudima objavili smo u formi video izvještaja na stranici projekta. Željeli smo dati priliku ljudima čiji se glas broji jedino na glasačkim listićima, ali se rijetko stvarno čuje", izjavio je Šeparović.

Za glazbenu produkciju osim Boruta Šeparovića u projektu je zadužen i suradnik Konrad Mulvaj koji je naglasio kako iza borbenih pjesama koje će biti predstavljene u performansu stoji višemjesečni rad u kojem su društveno angažirane tekstove smjestili u žanr elektronske pop glazbe. Sara Renar je kantautorica i arhitektica kojoj je ovo treći projekt u kojem surađuje s Montažstrojem. U projektu "Mali čovjek želi preko crte" je izvođačica, a kao posebnu kvalitetu projekta istaknula je suradnju s članovima novoosnovanog "Zbora malih ljudi" u kojem preko 40 osoba različitih socijalnih pozadina dokazuje kako se crte oko nas mogu prijeći jedino zajedno.

Ante Perković, novinar i glazbenik u projektu je također izvođač, a performans je opisao kao nešto što je vrijedno doživjeti upravo zbog energije koju pružaju suradnici na projektu. Nataša Mihoci, stalna suradnica Montažstroja, u projektu je zadužena za koreografiju. Naglasila je kako recentni projekti Montažstroja koriste umjetnost kako bi na mikro-razini podsjetili na važnost zajedništva i solidarnosti. Sudionici projekta od potpunih stranaca u konačnici postanu kolektiv što svakako naglašava da zajedničkim snagama možemo puno više nego kada se svatko bori sam za sebe.Na konferenciji su predstavljeni i članovi "Zbora malih ljudi". Ridone Dawud, student,  u Hrvatsku je došao iz Nigerije i u projektu je jer voli glazbu. No posebno je istaknuo da mu je veliko zadovoljstvo biti dio ekipe u kojoj nije važno koje si rase i odakle dolaziš. Hermina Rukavina, umirovljena nastavnica, s Montažstrojem je surađivala na projektu "55+", a u novom performansu je fascinira što će se sat vremena i 15 minuta samo pjevati. Tereza Kaurinović, studentica, u projekt je ušla preko suradnje Montažstroja i LeZbora kao i Vedran Gospodarić, industrijski dizajner, koji je inače član ZborHora.

Danas je sve u službi kapitala

Oboje su naglasili kako su se svi sudionici projekta počeli osjećati kao dio jednog velikog zbora i kao jedna zajednica. Hrvoje Rodić nezaposleni je povjesničar, a u projekt je došao preko javne audicije. Njega je privukla najava da će u projektu pjevati borbene pjesme politički nekorektnog sadržaja. Naglasio je kako smatra da će se pjesme ljudima svidjeti jer ocrtavaju našu stvarnost.Šeparović je zaključio kako se glazbi često pridaju epiteti univerzalnog jezika kojeg svi razumiju no mit da pop glazba može promijeniti svijet odavno je "pukao" s obzirom na to da je danas sve, pa tako i glazba, u službi kapitala. No zanima ga može li glazba komunicirati ono što se događa u našoj društvenoj stvarnosti. Projekt "Mali čovjek želi preko crte" tako na neki način zaokružuje 25 godina Montažstrojevog i Šeparovićevog rada u objedinjenju gotovo svih tema koje u ta dva desetljeća ocrtavaju naše društvo.

Ulaznice za izvedbe performansa "Mali čovjek želi preko crte" po cijeni od 60 kuna mogu se kupiti svakim danom od 17 do 20 sati u Pogonu Jedinstvo (Trnjanski nasip bb). Montažstroj poziva sve, a posebno ljubitelje dobre glazbe, da pogledaju ovaj glazbeno-kazališni performans.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara