Morbidna aukcija za uže kojim je obješen Sadam Husein: Traži se više od sedam milijuna dolara

Morbidna aukcija za uže kojim je obješen Sadam Husein: Traži se više od sedam milijuna dolara

Foto: Guliver Image/Getty Images

NEVJEROJATNO morbidno nadmetanje oko užeta kojim je obješen Sadam Husein trenutno je u tijeku.

Uže, koje je u posjedu bivšeg savjetnika za nacionalnu sigurnost iračke vlade, dr. Mowaffaka al-Rubaieja, kojeg je u tri navrata mučio Sadamov režim i koji je bio prisutan na Sadamovom smaknuću, navodno žele posjedovati dva kuvajtska biznismena, bogata izraelska obitelj, jedna banka i iranska religijska organizacija, piše Independent.

Prema tvrdnjama arapskog portala Al Araby, al-Rubaie uže drži obješeno oko vrata Sadamovog kipa u svojem dnevnom boravku u Bagdadu, a još uvijek se čeka njegova službena reakcija na navode o aukciji. Cifra se trenutno vrti oko sedam milijuna dolara, ali al-Rubaie očekuje više novca i u pregovorima je s potencijalnim kupcima, navodi se.

Al-Rubaie tvrdi da je svojim ljudima naredio da mu donesu komad užeta nakon Sadamovog smaknuća, a za Independent je kazao da misli da je "primjereno" da ga objesi oko brončane biste koju su Amerikanci zaplijenili iz Sadamove palače.

Novac od prodaje užeta "prekrivene mržnjom i neznanjem" trebao bi biti upotrebljen za "javnu korist", budući da zakon zabranjuje takvu prodaju u privatne svrhe, kazao je aktivist za ljudska prava Ahmed Saeed.

Al-Rubaie, koji je kao neurolog i kirurg radio u egzilu u Velikoj Britaniji 24 godine, prije nego što je Sadama odveo do vješala, u odsutnosti je osuđen na smrt zbog svojih uvjerenja - iako je kazao da vjeruje da irački vođa "nije bio religiozan".

Trenutno je član iračkog parlamenta, a o danu Sadamovog smaknuća kazao je: "Nadao sam se da ću vidjeti da se pokajao za svoje užasne zločine, stotine tisuća građana koje su on i njegovi ubojice pogubili. Ali nije bilo ničega. Vidio sam da nije religiozan čovjek. Morali smo ga podsjetiti da kaže 'Allahu Akbar' prije nego što umre".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara