Mršavice, debeljuce, plastičnjače: Kako se ideal ljepote mijenjao kroz povijest

Mršavice, debeljuce, plastičnjače: Kako se ideal ljepote mijenjao kroz povijest

Screenshot: YouTube

U VIDEU koji je nedavno osvanuo na BuzzFeedu i pobudio veliki interes čitatelja, imamo prilike vidjeti što se u posljednjih 3000 godina smatralo "idealnom ljepotom".

Primjerice, u drevnom Egiptu duge pletenice bile su vrlo važne za žensku ljepotu, a žene su kapke obrubljivale crnom šminkom na bazi olova, Bile su vitke, visoka struka i uska ramena.

Grci su pak veću pozornost obraćali na ideal muške ljepote dok su žene, sudeći prema kipovima iz tog razdoblja, bile punašne.

Velike grudi, široki bokovi, blijeda put i plava kosa smatrali su se vrhuncem ljepote u Italiji u doba renesanse.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Viktorijanska era u Engleskoj donijela je i figuru pješčanog sata zahvaljujući korzetima koji su bili apsolutni hit i najveća patnja tadašnjim ženama. Valja spomenuti i kako je duga kosa bila simbol ženstvenosti.

"Lude dvadesete" u SAD-u su donijele slobodu, a žene su prigrlile androginost, krile su struk i grudi, a moglo bi se reći kako obline u tom periodu nisu bile "in".

Zlatno doba Hollywooda to je promijenilo, a Marilyn Monroe najbolji je primjer izgleda koji je tada bio na cijeni.

Šezdesete su vratile mršavice, osamdesete atletski građene ljepotice, a devedesete tzv. "heroinski chic".

Novo vrijeme donijelo je filozofiju "mršave, ali zdrave", međutim, uz mršavost se cijene velike grudi i stražnjice pa mnoge žene pribjegavaju estetskim zahvatima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara