Muškarci u bogatijim zemljama preferiraju ženstvena lica

Foto: Shutterstock

MUŠKARCE u bogatijim zemljama, odnosno onima gdje je zdravstvena skrb najbolja, više privlače ženstvenije crte lica kod pripadnica suprotnog spola, dok one u siromašnijim zemljama u kojima se teže živi privlače žene s grubljim facijalnim karakteristikama, pokazala je studija.

Među državama u kojima je provedeno istraživanje pokazalo se da Japanci preferiraju nježne, blage i meke crte lica, a Nepalci najmanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tim na čelu s Urszulom Marcinkowskom, biologinjom na sveučilištu u finskom Turkuu, kaže da je evolucija dovela do toga da muškarci koji žive u težim uvjetima biraju muškobanjaste žene.

Za studiju, objavljenu u britanskom časopisu Biology Letters, znanstvenici su zatražili od 1.972 heteroseksualna muškarca iz 28 zemalja da izaberu najprivlačnije lice mlade žene. Dobili su dvadeset pari fotografija, a svaki par prikazivao je isto lice s time da je jedna fotografija bila "fotošopirana" kako bi se licu dale ženstvenije crte - veće oči, punije usne, okruglija vilica i manje izražene obrve, dok se na drugoj fotografiji učinilo upravo obrnuto.

Rezultati su suprotni dosadašnjim hipotezama da muškarci u siromašnim zemljama sa slabom zdravstvenom skrbi posebno vole ženstveni izgled, koji bi trebao biti znak dobre plodnosti i dobrih gena.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara