Na Maratonu lađa Gusari svrgnuti s trona nakon pet godina

Foto: Hina

TRADICIONALNI Maraton lađa, 17. po redu, startao je ispod mosta u Metkoviću u kasnim poslijepodnevnim satima, a za pobjedu se na stazi dugoj 22,5 kilometara natječe 37 posada (oko 700 natjecatelja) koje će večeras uploviti u pločansku luku.

Pokrovitelj Maratona lađa, predsjednik Republike Ivo Josipović, tradicionalna neretvanska plovila koja se natječu, prati iz posebnog tzv. predsjednikovog broda, u kojem s njim plove i brojni drugi uzvanici i uglednici.

Prije starta maratona Josipović je rekao da je ta manifestacija tradicija, ali i važna turistička atrakcija.

"Svake godine sam ovdje da podržim ovu sjajnu manifestaciju koja je, s jedne strane, doprinos očuvanju tradicije naše nacionalne baštine, ali i velika i važna turistička atrakcija", rekao je Josipović.

A prema pisanju Metković Newsa, pobjednici ovogodišnjeg Maratona su Udruga lađara Crni put iz Metkovića, koji su nakon pet godina vladavine s trona uspjeli svrgnuti Gusare Komin.

Na kraju, dodjelom priznanja u Pločama je i završen 17. maraton lađa, a veliki prijelazni štit "Knez Domagoj" pobjedničkoj posadi lađara Crni put iz Metkovića uručio je izaslanik predsjednika Republike Ive Josipovića, zamjenik zapovjednika Hrvatske ratne mornarice (HRM) komodor Predrag Stipanović.

Stipanović je također uručio i zlatne medalje veslačima Crnog puta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pobjedničkoj posadi, lađarima Crnog puta, na večerašnjoj je završnoj svečanosti uručeno i 40.000 kuna kojim ih je nagradio gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, za kojeg je rečeno da je veliki prijatelj toga tradicionalnog natjecanja neretvanskih lađara na stazi dugoj 22,5 kilometara od Metkovića do Ploča. Nakon što je Bandićev izaslanik dr. Mladen Bušić na svečanoj pozornici rekao kako je zagrebački gradonačelnik odlučio pobjednike ovogodišnjeg Maratona lađa nagraditi s 40.000 kuna među nazočnima na Rivi u Pločama prolomio se buran pljesak.

Lađari Crnog puta su pobijedili na ovogodišnjem neretvanskom maratonu lađa unatoč poteškoćama na startu utrke, kada je jedan njihov član posade pao u Neretvu. Nakon što su ga izvukli iz vode i vratili u lađu, sustigli su ostale posade i, prestigavši ih, ušli su u cilj u pločanskoj luci s oko 500 metara prednosti u odnosu na drugoplasirane posade Gusara iz Rogotina i Stabline iz istoimenog mjesta kod Ploča.

Lađari Crnog puta iz Metkovića su, kako je rečeno na večerašnjoj završnoj svečanosti, prva posada iz nekog od tri neretvanska grada koji su u 17-godišnjoj povijesti toga maratona uspjeli pobijediti. Ploče i Opuzen još nemaju pobjedu.

Drugo mjesto, ušavši zajedno u cilj, podijelili su veslači Gusara iz Rogotina i Stabline te su njima večeras uručene srebrne medalje i mali štit "Kneza Domagoja".

Organizator maratona lađa, Udruga lađara Neretve, večeras je dodijelila i posebne plakete posadama i veslačima koji su sudjelovalu u 15 od 17 održanim maratona.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara