Na Zemlju stiglo sjeme izvanzemaljskog života?

Na Zemlju stiglo sjeme izvanzemaljskog života?

Foto: buckingham.ac.uk

PROFESOR Milton Wainwright i njegov tim sa Sveučilišta Buckingham na balonu za skupljanje uzoraka, koji lebdi na visini od 27 kilometara, pronašli su malenu metalnu kugla u kojoj se nalazi biološki materijal.

Tim koji tvrdi da je loptica dokaz izvanzemaljskog života, balon je poslao u stratosferu opremljen instrumentima za skupljanje mikroskopskih čestica na velikim visinama, koje potom znanstvenici pregledavaju i analiziraju.

Wainwright tvrdi da je struktura kuglice sačinjena od metala titanija i vanadija, a iz njene unutrašnjosti izlazi sluzava biološka tekućina.

Ističe da postoji nekoliko teorija otkud dolazi lopta, a jedna je da je riječ o kompletnom mikroorganizmu koji bi trebao započeti izvanzemaljski život na Zemlji. Druge teorije su da joj je cilj zaraziti nas nepoznatim bolestima ili da je doputovala na nekom od kometa.

"To je lopta, široka poput ljudske vlasi, sačinjena od nitastog organskog materijala s vanjske strane, a sličan materijal izlazi iz središta", opisao je.

Znanstveno-fantastičnu teoriju da je to možda sjeme života, poznatu kao "neposredna panspermija" predložio je i dobitnik Nobelove nagrade za medicinu, Sir Francis Crick.

Kuglica je prilikom sudara s balonom ostavila minijaturni krater na opremi, a Wainwrigt tvrdi da je riječ o minijaturnoj verziji kratera nastalog udarom asteroida koji je pobio dinosaure. Upravo krater profesor i njegov tim smatraju ključnim dokazom da je čestica doputovala iz svemira, jer ništa na Zemlji ne putuje tom brzinom. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara