"Na vama se stalno eksperimentira": Lagali ljudima i poigravali se njihovim ljubavnim životima

"Na vama se stalno eksperimentira": Lagali ljudima i poigravali se njihovim ljubavnim životima

Screenshot: OkCupid

OKCUPID, jedan od vodećih internetskih servisa u SAD-u za upoznavanje i spajanje ljudi, redovno je pogrešno spajao ljude kako bi provjeravao svoju tehnologiju, otkrila je u ponedjeljak internetska kompanija InterActive Corp servise (IAC) u čijem je vlasništvu OkCupid, nekoliko tjedana nakon što je Facebook priznao da je u jednoj psihološkoj studiji manipulirao svoje korisnike.

"Kada ljudima kažemo da su dobar spoj, oni se i ponašaju kao da jesu", napisao je na svom blogu suosnivač tvrtke Christian Rudder. "Pa čak i kada bi trebali biti pogrešan izbor jedno za drugo".

U suprotnom slučaju, kod parova kojima bi se govorilo da nisu dobar spoj iako su algoritmi OkCupida pokazivali da jesu, smanjivala se vjerojatnost da će izmijeniti više od četiri poruke.

"OkCupid ne zna zapravo što radi. Kao niti jedna druga stranica. Ali znate što, ako koristite internet, predmetom ste stotina eksperimenata u bilo kojem trenutku na bilo kojoj stranici. Tako stranice funkcioniraju", poručio je Rudder.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glasnogovornica IAC-a je izjavila da OkCupid namjerava nastaviti s eksperimentima koji su na tom polju poznati kao A/B testovi.

OkCupid je jedan od vodećih servisa za spajanje ljudi u SAD-u, nakon servisa Match.com, eHarmony i Plenty of Fish, po istraživanju Pew Research centra.

U lipnju je korisnike Facebooka razbjesnila informacija da je ta društvena mreža manipulirala NewsFeedom, da bi ustanovila kako čitanje pozitivnih ili negativnih objava utječe na navike korisnika. Istraživač koji je vodio studiju ispričao se za nelagodu koje su objave iz eksperimenta izazvale kod korisnika, ali ipak nije rekao da će tvrtka prestati s takvom praksom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara