Nacionalni park Kornati obilježava 34. obljetnicu proglašenja

Foto: Shutterstock

NACIONALNI park Kornati danas obilježava 34. obljetnicu proglašenja. Javna ustanova Nacionalni park Kornati tom prigodom u Murteru organizira bogati program za sve stanovnike i njihove goste, priopćilo je Ministarstvo zaštite okoliša i prirode.

Nacionalni park Kornati veći je dio Kornatskog akvatorija. Zbog izuzetnih krajobraznih ljepota, zanimljive geomorfologije, velike razvedenosti obalne crte i naročito bogatih biocenoza morskog ekosustava, 1980. godine proglašen je nacionalnim parkom.

Nacionalni park Kornati broji čak 89 otoka, otočića i hridi. Kopneni dio parka čini tek manje od četvrtine od ukupne površine od oko 220 km2, dok je sve ostalo morski ekosustav. Park obiluje prirodnim i kulturnim posebnostima, te bogatom florom i faunom, a okomite litice, "krune", kornatskih otoka okrenute prema otvorenom moru najpopularniji su fenomen ovoga parka.

Povodom 34. obljetnice proglašenja nacionalnim parkom, ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović s ravnateljem Javne ustanove NP Kornati Robertom Bobincem i ravnateljima okolnih nacionalnih parkova i parkova prirode na sastanku će razgovarati o ulaganjima u zaštićena područja s naglaskom na njihove parkove, a početkom sljedećeg tjedna, u ponedjeljak, sastat će se sa svim ravnateljima nacionalnih parkova i parkova prirode na temu ulaganja, razvoja i upravljanja parkovima.

Ministar Zmajlović potom će s predstavnicima medijima obići uvalu Vrulje na otoku Kornatu u kojoj u listopadu započinje uređenje posjetiteljsko-edukacijskog centra te zaštićenu uvalu-privezište "Foša" u kojoj se nalazi najmanja kornatska kuća.

Nakon toga, ministar Zmajlović će uz ravnatelja NP Kornati Roberta Bobinca sudjelovati na središnjoj proslavi u Murteru.

Na kamenim zidovima kuća u Ulici Luke u Murteru u 17 sati bit će postavljena izložba starih fotografija pod nazivom "Judi, brodi i Kurnati".

Središnji dio programa odvijat će se na Trgu Rudina u Murteru. Od 18 do 21 sat ministar Zmajlović, ravnatelj NP Kornati Robert Bobinac i ostali djelatnici parka kuhat će pastu sa plodovima mora i kornatsku gulaš koji će u 21:15 sati dijeliti posjetiteljima, a od 21 sat počinje i bogati glazbeni program, dodaje se u priopćenju Ministarstva zaštite okoliša i prirode.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara