Najboljim domaćim proizvođačima dodijeljeni prvi nacionalni certifikati za slavonski kulen

Najboljim domaćim proizvođačima dodijeljeni prvi nacionalni certifikati za slavonski kulen

Foto: Shutterstock

NA SVEČANOSTI u Vukovaru, dodijeljeni su prvi certifikati o stjecanju oznake zemljopisnog podrijetla na nacionalnoj razini, a certifikate su dobili proizvođači slavonskog kulena Andrija Čuha iz Soljana u županjskoj Posavini, Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo "Job" iz Josipovca kod Osijeka te Adam Zvonarević iz Starih Mikanovaca nedaleko od Vinkovaca, koji je ispunio i kriterije za dobivanje prvoga slavonskog svjetskog superbrenda "Slow Food", izvještava HRT.
 
"Nakon višegodišnjeg mukotrpnog puta na zaštiti kulena koji je prošla udruga Slavonski domaći kulen-kulin, Ministarstvo poljoprivrede je u rujnu 2013. Slavonski kulen zaštitilo oznakom zemljopisnog podrijetla na nacionalnoj razini, a ostvaren je i preduvjet za zaštitu na europskoj razini jer je završena pravna regulativa i propisan postupak koji se upravo privodi kraju", rekao je pročelnik Vukovarsko-srijemske županije za poljoprivredu i tajnik udruge Slavonki domaći kulen-kulin, Andrija Matić.
 
Matić je pritom rekao i to da mu je žao što nema više proizvođača kulena koji bi se odlučili na zaštitu svoga proizvoda. Možda je razlog taj što je postupak za dobivanje certifikata zahtjevan, kako je istaknuo i sam Matić, jer se od 35 članova udruge Slavonski domaći kulen-kulin na zaštitu zemljopisnog podrijetla kulena odlučilo njih deset, od kojih je, međutim, u tome uspjelo samo njih troje.
 
 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara