Najstarije biće na svijetu (koje su znanstvenici slučajno ubili), starije je nego što se mislilo

Foto: Bangor University

KADA su znanstvenici nenamjerno ubili najstarije biće na svijetu, vjerovali su da je staro "samo" 400 godina.

No, "mekušac Ming", najstarije biće na svijetu, starije je nego što se ranije mislilo.

Naime, najnovija su istraživanja pokazala da je ova školjka (ledinka), koja je ime dobila po kineskoj dinastiji koja je vladala u doba kada je rođena, čak 100 godina starija. Točnije, bila je stara 507 godina.

S dna sjevernog Atlantika blizu Islanda izvučena je još 2006. godine, a znanstvenici sa sveučilišta Bangor zaključili su da je školjka stara 400 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Otkriće je zabilježeno u Guinnessovoj knjizi rekorda, no za Ming je bilo prekasno, piše Telegraph.

"Pogriješili smo kada smo radili prve analize i brzali smo ne bismo li što prije objavili naša otkrića. Ali sada smo potpuno sigurni da imamo prave podatke", rekao je dr. Paul Butler za Science Nordic.

Starost školjki se određuje po prstenju koje se pojavljuje na dva mjesta, vanjskom dijelu školjke i na mjestu gdje se dvije polovice spajaju. 

Kada su istraživači prvi put određivali starost brojali su krugove u spojnici. No, zbog starosti mnogi su se slijepili. Kada su ponovo pregledali školjku s vanjske strane uočili su da ima još krugova.
Ukratko, mekušac je rođen 1499., sedam godina nakon što je Kolumbo otkrio Ameriku.

"Sama činjenica da smo u rukama držali biće koje je imalo 507 godina je nevjerojatno fascinantna, ali najuzbudljivije je što sve možemo naučiti proučavajući mekušce", rekao je profesor Jan Heinmeier za Science Nordic.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara