Nakon 70 godina susreo se sa svojim osloboditeljem, salutirao mu pa pao na koljena

Nakon 70 godina susreo se sa svojim osloboditeljem, salutirao mu pa pao na koljena

Screenshot: History Channel

BIVŠI zatvorenik koji je preživio holokaust susreo se ponovo s američkim vojnikom koji je prije nekoliko desetljeća pomogao u spašavanju njegova života.

87-godišnji Joshua Kaufman bio je zatvorenik u koncentracionom logoru u Dachauu, a u prosincu se u Kaliforniji susreo s jednim od svojih osloboditelja, veteranom Danielom Gillespieom. I pritom mu, 70 godina nakon što su se posljednji put vidjeli, salutirao. Njihov je susret dogovorio redatelj Emanuel Rotstein i on će biti prikazan u dokumentarcu "Osloboditelji Dachaua", u svibnju na History Channelu, prenosi Huffington Post.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Želio sam ovo napraviti 70 godina. Volim vas, toliko vas jako volim", kazao je Kaufman, koji je oduvijek sanjao da će jednom ponovo sresti nekog od svojih osloboditelja, Gillespieu, te pred njega pao na koljena.Američke snage stigle su u Dachau osloboditi zatvorenike 29. travnja 1945. Kaufman, koji je u Auschwitzu izgubio majku i troje braće, kazao je da su ga u tom trenutku preplavile emocije: "Vidio sam bijelu zastavu kako se vijori s izvidnice i shvatio da je torturi došao kraj. Kad su Amerikanci razvalili vrata, moje je srce radilo salta. Iz pakla sam izašao na svjetlost. Zbog toga ću ovom čovjeku biti vječno zahvalan".

Danas Kaufman živio u zapadnom Hollywoodu gdje je radio kao vodoinstalater. Ima četiri kćeri i troje unučadi. Gillespie je nakon rata postao trgovac i trenutno živi u Huntington Beachu u Kaliforniji te ima osmero djece.


 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara