Nakon moždanog udara Kineskinja govori samo engleski

Nakon moždanog udara Kineskinja govori samo engleski

Ilustracija: Shutterstock

STARIJA Kineskinja koja je pretrpjela moždani udar može nakon njega komunicirati samo na engleskom jeziku.

Liu Jaiyu, 94-godišnja učiteljica engleskog jezika, nije više sposobna govoriti kineski nakon što su dijelovi mozga povezani s materinskim jezikom pretrpjeli oštećenja uslijed moždanog udara, objavili su lokalni kineski mediji, a prenosi BBC. Lokalna televizija u Hunanu prikazala je sliku pacijentice koja leži u krevetu i na engleskom jeziku odgovara na jednostavna pitanja.

Posljedice udara dovele su medicinsko i liječničko osoblje u situaciju da moraju hitno "osvježiti" svoje znanje engleskoga kako bi komunicirali s pacijenticom. "Ujutro me pozdravlja na engleskome, nakon poslijepodnevnog obroka također se obraća na engleskome", kaže jedna od sestara koja iskreno priznaje da njezino znanje jezika nije baš najbolje te da ponekad ne razumije što pacijentica govori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bolnički liječnik navodi da je pacijentica nakon udara nepokretna te da su "pogođene" i njezine govorne funkcije. "Čini se da je oštećen dio mozga 'zadužen' za materinski jezik, dok je očuvan dio koji je 'zadužen' za korištenje engleskog jezika", kaže doktor Li Yangfang.

Postoje rijetki slučajevi kada pacijenti nakon moždanog udara, jake migrene ili druge vrste traume glave progovore drugačijim akcentom. No slučaj gospođe Liu sasvim je različit s obzirom na činjenicu da je njezin mozak "prešao" na drugi, ranije naučeni jezik.

Stručnjaci navode da za kompleksan kineski jezik treba koristiti obje polutke mozga, dok se prilikom upotrebe engleskog jezika koristi samo jedna strana mozga.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara