Napokon otkriveno kako su Egipćani prenosili goleme kamene blokove za piramide?

Foto: UvA

PITANJE kako su Egipćani, bez pomoći moderne tehnologije, pomicali goleme kamene blokove da bi napravili svoje slavne piramide, desetljećima muči egiptologe i razne druge stručnjake.

A sada znanstvenici sa Sveučilišta u Amsterdamu (UvA) i FOM-a vjeruju da su otkrili rješenje, za koje tvrde da im je bilo pod nosom cijelo vrijeme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Naime, Egipćani su teret prenosili preko pijeska u pustinji na velikim "sanjkama". Bila su to vrlo bazična sredstva za transport; velike ploče s krajevima lagano zavinutim prema gore. A kad pokušate takve konstrukcije s velikim teretom povući po pijesku, one se ukopavaju stvarajući nakupine pijeska ispred sebe, zbog čega bi se ispred njih stalno moralo čistiti.

S druge strane, kad je u pitanju mokri pijesak, takvih problema nema. Kod pijeska s određenom količinom vlage, kapilarni mostovi (u principu mikrokapi vode koje povezuju zrnca pijeska jedno s drugim), stvaraju se preko zrnaca, što udvostručuje relativnu čvrstoću materijala, piše Gizmodo. Zbog toga se pijesak ne nagomilava i dvostruko smanjuje snagu potrebnu za vučenje.

Egipćani su to očito znali, a na crtarijama na zidu grobnice Djehutihotepa prikazana je upravo scena u kojoj robovi vuku golemi kip svojeg vladara, pri čemu se jasno vidi kako jedan od njih ispred saonica lijeva tekućinu, objašnjava se na FOM-ovim stranicama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara