Nasilje, život u gradu pa čak i žvakaće: Znate li što vas sve zaglupljuje?

Nasilje, život u gradu pa čak i žvakaće: Znate li što vas sve zaglupljuje?

Ilustracija: Shutterstock

IAKO si često laskamo da smo puno napredniji od naših predaka, nedavno je istraživanje pokazalo da su ljudi sve gluplji i gluplji

Točnije, istraživači su došli do podataka da su suvremeni "zapadnjaci" izgubili 14 bodova IQ-a u prosjeku u odnosu na one koji su živjeli u viktorijansko doba.

A razlozi za to možda leže i u nekima od stvari za koja su tijekom godina razna istraživanja pokazala da su kobne po našu inteligenciju. Na jednom ih je mjestu sakupio MSN, a mi vam donosimo neka od njih.

Pametni telefoni


Iako nisu smartphoneovi ono što nas stvarno zaglupljuje, to se može reći za nešto što nam oni omogućavaju, a to je "multitaskanje". Dr. Sandy Chapman, voditelj Centra za zdravlje mozga iz Dallasa kaže: "To nas zadržava na konstantnoj razini rastresenosti pa sve o čemu razmišljamo ima kraći rok trajanja, brže se izmjenjuje i nije promišljeno. I to nas čini glupljima".

Nasilje u obitelji

Istraživanje na bostonskom sveučilištu pokazalo je da nas nasilje u obitelji ne oštećuje samo emotivno - ono oštećuje i naš IQ. Ono je provedeno na 1000 pari blizanaca i pokazalo je da su oni koji svjedoče ili su žrtvama nasilja u obitelji imaju u prosjeku osam bodova niži kvocjent inteligencije od onih koji odrastaju u mirnom okruženju.

Žvakaće gume

Istraživanje znanstvenika sa Sveučilišta u Cardiffu iz 2011. godine pokazalo je da žvakaće gume imaju "utjecaj na kratkoročno pamćenje".

Život u gradu

Istraživači sa Sveučilišta u Michiganu bavili su se činjenicom koliko život u gradskoj vrevi utječe na našu inteligenciju. Zaključili su da oni koji su u njihovom eksperimentu šetali gradom imaju puno gore pamćenje, više poteškoća s učenjem i probleme sa zadržavanjem pažnje od onih koji su šetali prirodom.

Loša ventilacija

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Studija provedena na Berkeleyju pokazala je da ugljikov dioksid utječe i na našu pamet. Istraživanje je provedeno na rješavačima raznih testova, a što je manje CO2 bilo u prostoriji, oni su bili uspješniji u rješavanju.

Stres


Baš kao i kod nekih prijašnjih primjera, stres uzrokuje rastrojenost pa nas tako i zaglupljuje. Osim toga, stresne situacije mogu "smanjiti broj veza između neurona u mozgu te tako smanjiti našu učinkovitost u sličnim situacijama u budućnosti", tvrde istraživači s Yalea.

Sastanci


"Djelovanje u grupi može smanjiti inteligenciju, pogotovo kod žena", tvrde iz Virginia Techa, navodeći da se to događa zbog gubitka individualnosti i potrebe da pazimo što ćemo reći te tako smanjujemo svoje prave kapacitete.

E-mail

Loša je vijest da ako stalno provjeravate elektroničku poštu postajete sve gluplji. To je vezano u ranije naveden razlog: stres. Stalno provjeravanje e-maila dovodi nas u stresne situacije i smanjuje koncentraciju.

Pušenje "trave"

Iako su istraživanja koja se bave proučavanjem učinka marihuane na organizam redovito proturječna, sa Sveučilišta Duke poručuju da konzumiranje kanabisa u velikim količinama u razvojnim adolescentskim godinama uzrokuje "neuropsihološko opadanje u području osnovnog funkcioniranja, čak i unatoč godinama učenja koje će možda uslijediti". Osim toga, tvrde da čak i ako prestanete pušiti - IQ vam se neće oporaviti.

Brza hrana

Djeca koja jedu velike količine brze hrane neće imati samo problema s debljinom i zdravljem, bit će i manje bistra od one koja se hrane zdravo, tvrdi istraživanje provedeno na londonskom sveučilištu.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara