Ne junak već junaci: Britanski policajac nije jedini koji je spašavao djevojčicu u Dubrovniku

Foto: Express

PRIJE nekoliko dana pisali smo o naredniku Daveu Suttonu iz Velike Britanije koji je proglašen herojem nakon što je za vrijeme svog odmora u Dubrovniku spasio život osmogodišnjoj Argentinki Delfini Alberdi koja se zamalo utopila u bazenu hotel Royal Princess.

Naime, njezina je kosa zapela u odvodu na dnu bazena, a pisalo se kako je upravo Sutton taj koji je u bazen uskočio sa škarama, odrezao joj kosu, izvukao na sigurno, dao joj umjetno disanje i tako je spasio.

Ne jedan junak već nekoliko njih

Međutim, u tekstu stranih medija nisu spomenuti i zaposlenici hotela koji su ne samo sudjelovali u spašavanju već i bili ti koji su odrezali kosu, izvukli djevojčicu iz bazena i sudjelovali u reanimaciji.

U vrijeme spašavanja u bazenu su bili i Mario Ćorković, Davor Tomljanović i Pavo Čučka, a u razgovoru sa zaposlenicima doznali smo i kako je spašavanje teklo.

Kada djevojčica nije izlazila iz bazena, Dave Sutton je uskočio i počeo zvati ljude, a jedan od zaposlenika također je uskočio u bazen kako bi mu pomogao. Nakon toga, u pomoć su pristigla još dva zaposlenika koji su pokušali izvući djevojčicu, ali nisu uspjeli. Koristili su i škare i nož, ali nije im pošlo za rukom jer pod vodom nisu vidjeli što se događa.

Na svu sreću, pored bazena bila je još jedna gošća hotela koja je imala naočale za ronjenje i tek tada su zaposlenici hotela uspjeli prerezati kosu i spasiti djevojčicu.

Izvukli su je iz bazena i započeli reanimaciju, a cijelo vrijeme im je pomogao i narednik Dave Sutton. Nakon nekoliko minuta, uspjeli su oživjeti djevojčicu, a tada je do hotela stigla i hitna pomoć.

"Važno je da je djevojčica spašena"

"Žao nam je da se nigdje ne spominje kako smo i mi sudjelovali u spašavanju i to što na kraju ispada da zaposlenici hotela nisu bili prisutni kada se sve ovo odvijalo. To nije istina. Nažalost, rečeno nam je da ne dajemo izjave medijima i zato je tako ispalo", rekli su u razgovoru za Index zaposlenici hotela.

"Na kraju dana, nije bitno tko je preuzeo zasluge. Drago nam je da je Dave dobio priznanje i jedino je važno da smo svi bili tamo, ali malo boli kada vidite da ga u njegovoj državi nazivaju herojem, a kod nas vlada mišljenje kako mi nismo radili svoj posao", rekli su nam u razgovoru zaposlenici.

Naime, Suttona su kolege odlučile nominirati za nagradu Royal Humane Society Award, iako je se on ne slaže s time da ga nazivaju herojem: "Samo sam radio svoj posao najbolje što znam. Nisam siguran da bi preživjela da smo čekali da joj Hitna pruži umjetno disanje. Kad su oni stigli već je počela plitko disati. Činjenica da se potpuno oporavila nevjerojatna je. Bio sam oduševljen što mi se njezina obitelj javila".

"Žao nam je što nismo ostali u kontaktu s obitelji", zaključili su na kraju zaposlenici i dodali da nakon svega što se dogodilo jednostavno nisu imali vremena razmišljati o stvarima kao što su razmjena e-mail adresa.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara