Nema cuganja na poslu: U češkom parlamentu zabranjeno točiti alkohol

Foto: Shutterstock

U ZGRADI češkog parlamenta ubuduće se ne smije točiti alkohol, a među kritičarima te odluke ističe se i zastupnik koji navodno voli zaviriti u čašicu, koji je rekao da će ta odluka narušiti ugled parlamenta.

Socijaldemokratski predsjednik češkog parlamenta Jan Hamaček donio je uredbu o zabrani točenja alkohola, što je izazvalo protivljenje brojnih zastupnika.

Hamaček je donio uredbu na inicijativu stranke ANO ministra financija Andreja Babisa, koja se nada da će se tako poboljšati rad parlamenta. Češki mediji već godinama kritiziraju zastupnike, tvrdeći da mnogi od njih radije provode vrijeme u jednom od osam lokala u parlamentu nego u sabornici.

"Za nas je normalno da se na poslu ne pije alkohol. Ne vidimo razloga zašto bi u zastupničkom domu bilo drugačije", izjavila je potpredsjednica zastupničkog doma, članica ANO-a Jaroslava Jermanova.

Kritičari uredbe međutim smatraju kako je riječ o "čistom populizmu" i da se time neće smanjiti uživanje alkohola u parlamentu. Za predsjednika oporbene stranke TOP09 Karela Schwarzenberga uredba je "glupost".

"Nismo učenici u internatu, nego odrasli ljudi. Ako želim piti, a u parlamentarnom restoranu ne mogu dobiti ni pivce, onda ću izvana donijeti bočicu", izjavio je Schwarzenberg.

Njegov zamjenik Miroslav Kalousek, kojega prati glas da je sklon alkoholu, smatra čak da će uredba o zabrani točenja alkohola "narušiti ugled zastupničkog doma". Na isti bi se način moglo kontrolirati i kako su zastupnici odjeveni, izjavio je ironično Kalousek, koji je uredbu iskoristio kako bi kritizirao i svoju političku suparnicu.

"Potrebna je visoka razina samokontrole u trijeznom stanju, kako bi se pratilo gospođu Jermanovu dok u svome džemperu s kapuljačom bezuspješno pokušava voditi sjednicu", rekao je Kalousek.

Predsjednik ANO-a Babis zadovoljan je međutim uredbom i njezinom provedbom. Poručio je kako neće nadzirati provedbu, ali će se ipak zanimati za ponašanje nekih svojih stranačkih kolega, jer je dobio informacije da među njima postoje "određene slabosti".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara