Nema nade na Balkanu: Koliko vam je vremena potrebno da u Hrvatskoj dođete do prvih milijun eura?

Nema nade na Balkanu: Koliko vam je vremena potrebno da u Hrvatskoj dođete do prvih milijun eura?

Foto: Shutterstock

ECONOMIST je nedavno izračunao koliko je godina potrebno raditi da bi došli do milijun dolara i došli do zaključka da bi prosječna američka obitelj trebala raditi 20 godina.

Danci, Kanađani i Japanci bi do tog iznosa došli za 30 godina. Francuzi, Nijemci i Britanci 40 godina, a Talijani, Španjolci i Izraelci 50 godina. Uzmemo li u obzir prosječni radni vijek i situaciju u kojoj do milijuna dolazite poštenim radom, a svi koji se nalaze ispod njih o milijun ne bi trebali ni razmišljati jer radi se o suludom snu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Primjerice, u Portugalu je prosječnoj obitelji potrebno gotovo 90 godina, a u Čileu čak 160 godina.

Naravno, Economist u obzir nije uzeo balkansku regiju, ali Al Jazeera je, koristeći njihovu metodu, izračunala koliko prosječna obitelji treba raditi za milijun eura u našoj regiji. Ipak, u obzir valja uzeti da se zarađena plaća ne troši na svakodnevne potrepštine već samo akumulira.

Njihovo je istraživanje pokazalo da bi prosječna obitelj u Sloveniji, uzmemo li u obzir da u svakoj trećoj rade po dva člana, za milijun eura Slovenci bi trebali raditi 60 godina. Nakon Slovenaca, dolaze Hrvati koji milijun mogu zaboraviti jer do statusa milijunaša trebalo bi im 80 godina.

Crnogorcima bi trebalo 130 godina, a Bosancima 149 godina, Srbima 158 godina, a na samom milijunaškom dnu nalaze se Makedonci kojima bi trebale, ili veće plaće trebali, ili geni Metuzalema, budući da bi im trebalo čak 189 godina.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara