Nenad Brixy u Varaždinskim Toplicama dobio spomen ploču: Hvala za Alana Forda

Nenad Brixy u Varaždinskim Toplicama dobio spomen ploču: Hvala za Alana Forda

Foto: Hina

NENADU Brixyju (Varaždinske Toplice 1924. - Zagreb, 1984.), književniku, novinaru, i prevoditelju, rođenom Topličancu, odana je počast postavljanjem Spomen ploče i otkrivanjem skulpture ispred njegove rodne kuće u Varaždinskim Toplicama, na inicijativu Udruge Trash.

Ta je udruga, u suradnji s Gradom Varaždinske Toplice i Turističkom zajednicom Varaždinskih Toplica, odlučila, u nizu događanja na ovogodišnjem Trash Film Festivala, odati i počast legendarnom Nenadu Brixyu, po mnogima jednom od najzaslužnijih za veliku popularnost stripa Alan Ford na prostoru nekadašnje države.

Govoreći o Brixyju i njegovim prevodima stripa „Alan Ford“, profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu Tomislav Pletenac, rekao je da su mnogi drugi u bivšoj državi pokušali predvoditi taj strip, ali da su se svi uvijek vraćali upravo Brixyju.

Nama je Brixy oplemenio hrvatski jezik i frazeologijom i drugim stvarima. Nakon njega jezik više nije ono što je bio i to je zapravo genijalno, izjavio je Pletenac te pohvali ideju Udruge Trash da na ovaj način obilježi kuću u kojoj je rođen Brixy.

Sin zadovoljan skulpturom

Na otkrivanju Spomen ploče i skulpture bio je i sin Nenada, Davor Brixy.

Ovo je super. Oduševio me način na koji je napravljena skulptura jer sam se bojao da će to biti rezbarenje u drvu ili tako nešto, rekao je. Skulptura je djelo umjetnika rodom iz Varaždinskih Toplica, Tibora Turkalja, koji je lice Nenada Brixyja izlio u staklu.

Govoreći o djetinjstavu i odrastanju uz oca, koji je predvodi jedan tako popularan strip, Davor je otkrio da je Nenad Brixy prvi puta došao u doticaj sa „Alanom Fordom“ za vrijeme shopping posjeta Trstu. Naime, tada je tamo bio popularan roman „Killinger“ crtača Magnusa kojeg je Nenad redovito čitao. Čim je Magnus izbacio novi strip, "Alan Ford“, Nenad Brixy je u Trstu kupio taj strip i oduševio se njime.

Uz Udrugu Trash i grad Varaždinske Toplice u obilježavanju rodne kuće Brixya sudjelovala je i Turistička zajednica Varaždinske županije.

Direktorica Elizabeta Dolenec rekla je kako je ovo jedna od mini atrakcija koja će biti jako dobro posjećena budući se radi o prvom spomeniku devetoj umjetnosti na području Varaždinske županije. Ujedno je najavila da se u Varaždinskim Toplicama uskoro priprema i postavljanje spomenika Miroslavu Krleži jer je njegova teta živjela u Varaždinskim Toplicama gdje je često boravio i on sam kao dijete.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara