Neobičan festival: Španjolski "vrag" preskače novorođenčad

Neobičan festival: Španjolski "vrag" preskače novorođenčad

Foto: AFP

U MALOM španjolskom gradiću pod imenom Castrill de Murcia, ovih je dana održan El Colacho festival, u čijem se sklopu odvio i prilično bizaran ritual.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako piše The Week, čovjek obučen u kostim vraga preskakao je prostirku punu novorođenčadi i to kako bi ih očistio od zlih duhova. Ovaj ritual, vjeruju mještani, bebama otvara put prema dobrom životu i osigurava im mjesto u raju.

Isto tako, vjeruju da se ovim ritualom i oni sami čiste od zla. Prema tradiciji, roditelji stavljaju svoju jednogodišnju djecu na prostirku postavljenu nasred glavnog gradskog trga. Zatim čovjek obučen u napadno-žuti kostim počinje preskakivati djecu uz pratnju bubnja, a sve kako bi mališanima životni put bio očišćen od zlih sila.

"Ponosni smo što smo uspjeli održati ovu tradiciju toliko dugo. Mislim da imamo nešto doista posebno", rekla je gradonačelnica Marianela Manrique.

Ove je godine na festivalu koji datira iz 1621. sudjelovalo 200 ljudi. Iako dosad nije zabilježen niti jedan incident koji bi uključivao ozlijeđenu novorođenčad, ovaj se festival i dalje smatra jednim od najopasnijih na svijetu. Prošle je godine i papa Benedikt španjolskim svećenicima naredio da se "suzdrže" od sudjelovanja na ovom neobičnom "skakajućem" festivalu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara