Nešto za naše političare: Pogledajte kako djeluje "serum istine"

Screenshot: BBC

MICHAEL MOSLEY, poznati novinar, producent i TV ličnost, za BBC je snimio još jedan zanimljiv video u kojem se pozabavio tzv. "serumom istine".

Naime, jedan od najstarijih i najpoznatijih seruma istine je natrijev tiopental. Iako je prvi puta proizveden tijekom tridesetih godina prošlog stoljeća, i danas ga koriste mnoge vojske i policije diljem svijeta.

Mosley je isprva bio skeptičan prema natrijevom tiopentalu i tvrdnjama da ljude tjera na to da govore istinu te ga je odlučio iskušati i pod utjecajem prevariti ispitivače i slagati im da je kardiokirurg.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Natrijev tiopental spada u skupinu barbiturata koji su se pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća koristili kao lijek za nesanicu, ali današnje se vrijeme ne koriste jer izazivaju ovisnost, a mogu biti i smrtonosni. Između ostalog, natrijev tiopental jedan je od sastojaka u smrtonosnim injekcijama koje se daju osuđenicima na smrt.

Watch more Bbc videos on Frequency

Mosely je pod liječničkim nadzorom anestezista dr. Austina Leacha uzeo manju dozu i odlučio provjeriti koliko je istine u pričama o svojstvima natrijeva tiopentala.

Odmah na početku, Mosley je uspio slagati i kroz smijeh rekao da je kardiokirurg. Međutim, zapitao se i što bi se dogodilo kada bi povećao dozu. To je i učinio iako je strahovao da bi pred kamerama mogao priznati i neke stvari koje nije imao namjeru priznati.

Nakon povećanja doze više nije bio u stanju lagati i priznao da je "mješavina producenta, izvršnog producenta i prezentera" te da nema nikakve veze s kardiokirurgijom.

"Djeluje li? Nakon razgovora sa stručnjacima zaključujem da će vas natrijev tiopental natjerati da više pričate, ali u takvom ste stanju skloniji i sugestijama drugih. Veća je šansa da ćete reći ono što ispitivač želi čuti nego ono što je istina. Smatram kako u ovoj fazi još uvijek nemamo pouzdan serum istine. Ili imamo, ali ne žele nam ga otkriti", zaključio je Mosley.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara