Nije svizac Phil jedini: Znate li tko su Pugovka, Businka i Frol?

Nije svizac Phil jedini: Znate li tko su Pugovka, Businka i Frol?

Foto: Getty Images

PREMDA je svizac Phil na tradicionalnom showu u Punxsutawneyu prognozirao još šest tjedana zime, njegovi ruski "kolege" predviđaju rani dolazak proljeća, vruću i sunčanu godinu.

"Narodni meteorolog", ježica Pugovka koja živi u zoološkom vrtu u Ekaterinburgu, predvidjela je ovih dana rani dolazak proljeća. Njoj su ponudili dvije posudice s omiljenim jelom - komadićima kuhanog mesa pomiješanog sa sirom i mrkvom, a ona je jela iz one koja označava rani dolazak proljeća.

Kako objašnjavaju u Zoološkom vrtu, ježicu su izabrali jer je još u starom Rimu 2. veljače obilježavan kao Dan ježa. Slično kao kod Phila, narodnu meteorologiju Rimljani su zasnivali na ponašanju ježa probuđenog nakon zimskog sna i na tome vidi li on ili ne vidi svoju sjenu. Pugovka, kao i drugi ušati ježevi, vrlo je aktivna i okretna i ne voli se sklupčavati, objašnjavaju u ekaterinburškom ZOO-u njezine optimistične prognoze.

No ona nije jedini ruski meteorolog iz životinjskog svijeta. Tu je i medvjedica Businka iz ZOO-a u Čeljabinsku koju nazivaju iskusnim meteorologom.

I ona predviđa vruću i sunčanu godinu. Prema tradiciji, pred nju se stave siva i crvena posuda koje simboliziraju hladnu i toplu godinu, s omiljenim joj jelom - mlijekom s orasima. Izabere li zvijer crvenu posudu, kao ove godine, očekuje se topla i sunčana godina, a izbor sive sluti hladnije vrijeme.

Rani dolazak proljeća predvidio je i svizac Frol iz ZOO-a u Sankt Peterburgu, a to se zna po tome što je prihvatio pozive da iziđe iz nastambe i rado "razgovarao" s djecom okupljenom na Dan svisca. U ZOO-u doduše napominju da nije riječ o običnom, dakle suzdržanom i stidljivom sviscu, nego naviklom na druženje s posjetiteljima, ali koga briga.

Čini se nikoga osim čelnika ruskog Hidrometeorološkog zavoda Romana Vilfanda koji ozbiljno, bez sluha za zabavno i bizarno, upozorava da životinjama ne valja vjerovati kad prognoziraju kakvo će biti vrijeme! On napominje da se nije dobro oslanjati na te prognoze i poziva da se u tom pogledu treba oslanjati isključivo na stručnjake!

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara