Nitko (pa čak ni Putin) nema pojma tko je i zašto sagradio ovu utvrdu

Nitko (pa čak ni Putin) nema pojma tko je i zašto sagradio ovu utvrdu

Foto: Gdehorosho.ru/Siberian Times

NA PRVI pogled otok Por-Bajin izgleda kao napuštena utvrda ili zatvor, sa svojom pravilnom strukturom i uništenim dijelovima.

Ali, zapravo nitko nije siguran čemu su otok i njegove labirintne ruševine, smješteni usred jezera duboko u Sibiru, zapravo služili kad je zdanje izgrađeno prije 1300 godina, piše Sibirian Times.

Povjesničari i znanstvenici su podijeljeni, ali neki stručnjaci vjeruju da je građevina na izoliranom mjestu sagrađena da bi privukla, a ne, primjerice, zatočila ljude na jednom mjestu, odnosno smatraju da postojo mogućnost da je u pitanju bila ljetna rezidencija, samostan ili astronomski opservatorij.

Ime Por-Bajin (ili Por-Bazhyn) znači "kuća od gline" na tuvanskom jeziku, a otok se nalazi između planinskih lanaca Sayan i Altai, otprilike 3800 kilometara od Moskve u blizini granice s Mongolijom. Lokacija je prvi put otkrivena 1891. godina, a svrha joj još do danas nije objašnjena.U detaljnije istraživanje arheolozi su krenuli 2007. godine kad su tamo otkriveni otisci ljudskih nogu, izblijedjeli crteži na zidovima, golema vrata i fragmenti izgorjelog drveta. Stručnjaci kažu da je mjesto sagrađeno između 744. i 840. godine za vladavine Ujgurskog kaganata, ali ne uspijevaju objasniti zašto bi itko imao motiva izgraditi utvrdu na tako izoliranom mjestu, daleko od naselja i trgovačkih puteva.

Stvari se dodatno kompliciraju zbog načina gradnje i materijala koji je pritom upotrebljavan, koji naginju na kinesku tradiciju. I iako je građevina stara oko 1300 godina, mnogi su zidovi nedirnuti i dobro očuvani te je glavna struktura unutarnjeg dvorišta podijeljena u dva dijela, pokrivena krovom koji podržava 36 stupova.

A osim zagonetke zašto je građevina sagrađena, nepoznato je i zašto je napuštena. Istraživači su otkrili da na otoku nema nikakvog sustava grijanja, iako je izložena žestokoj sibirskoj zimi na nešto manje od 3000 metara nadmorske visine.

Vladimir Putin lokaciju je posjetio 2007. godine s princom Albertom od Monaca te je tad kazao: "Bio sam na jako puno mjesta, vidio jako puno toga, ali ovakvo nešto nisam nikad".
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara