Njegov je život avantura. Doslovno: Odlučio se vratiti kući nakon 23 godine dugog putovanja

Njegov je život avantura. Doslovno: Odlučio se vratiti kući nakon 23 godine dugog putovanja

Foto: Facebook

MIKE SPENCER BROWN (44), odlučio je raspakirati torbe i vratiti se kući nakon 23 godine koje je proveo putujući svijetom. I dok mnogi tvrde da je život jedna velika avantura, Mikeov život to uistinu jest.

Na svojem je maratonskom proputovanju posjetio čak 195 zemalja, a ujedno je bio i prvi turist koji je ušao u ratom razrušeni Mogadishu i živio s pigmejcima u Kongu.

Sve je počelo 1990.

Prestao je brojati koliko je puta uhićen, koliko se puta našao u životnoj opasnosti i prebolio teške bolesti, a sve je započelo 1990. kada je, tad 21-godišnji Kanađanin, spakirao ruksak i krenuo na put."Otkad sam postao punoljetan, svaki dan mog života je avantura. Imao sam 21. godinu kada sam počeo razmišljati o svojoj budućnosti i zapitao se je li itko ikada odlučio vidjeti cijeli svijet, a ako nije, ja ću pokušati", rekao je Brown.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Indoneziju je posjetio 20 puta, Egipat dvaput, Indiju šest puta, Kamerun pet puta, Peru dvaput, Afriku desetak puta, a Tajland čak 50 puta.

Nema odmora

Novac za svoja putovanja zarađivao je na različite načine: trgovao je srebrom na Baliju, izvozio namještaj na Javi i trgovao dragim kamenjem u Africi."Nikada nisam imao problema s novcem. Uvijek sam razumno riskirao, kampirao, odsjedao u jeftinim hotelima, živio s lokalnim stanovništvom i bavio se istim poslovima kao i oni. Lako je zaraditi novac u zemljama trećeg svijeta, ali trebate znati kako to učiniti. Naravno, tamo se morate i zadržati neko vrijeme", objašnjava Brown i dodaje: "Želite li putovati, morate odustati od ideje odmora i živjeti s lokalnim stanovništvom".

Najzanimljivija mjesta ujedno su i najopasnija

No, takav život donosi i opasnosti. Prijetili su mu vatrenim oružjem, u južnoj se Aziji zarazio nepoznatim oblikom herpesa, zamalo je poginuo u planinama Nepala, doživio bliski susret s tigrovima i 2010. posjetio Mogadishu gdje je optužen za špijunažu.  "Najzanimljivija mjesta na svijetu ujedno su i ona na kojima je najlakše poginuti", rekao je Brown i dodao da nije tip čovjeka koji voli živjeti opasno.

Nakon godina soliranja, napokon je upoznao i ženu s kojom se namjerava susresti u Kanadi. Upoznali su se na Facebooku, a Brown dodaje kako je spreman na miran život. Barem na neko vrijeme.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara