Noćna mora za čistunce: Ovo je vaš smartphone i prepun je bakterija!

Noćna mora za čistunce: Ovo je vaš smartphone i prepun je bakterija!

Foto: Surrey University

FOTOGRAFIJE koje se nalaze pred vama pokazuju "tajni život" koji se krije na zaslonima vaših smartphoneova.

Čak i nakon što smo obrisali ekrane naših omiljenih igračaka, one zadržavaju "biološku povijest" svih naših poteza. Studenti bakteriologije na sveučilištu u Surreyu, svoje su samrtphoneove pretvorili u petrijeve zdjelice kako bi proučili što se sve tamo krije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Iako su se isprva šokirali bogatim životom koji se tamo odvijao, došli su do zaključka da je većina bakterija koje se tamo kriju bezopasno. Ipak, zanimljivo je vidjeti što na dnevnoj bazi dodiremo i stavljamo blizu lica i usta.Naravno, studenti dodaju i da su tu i tamo naišli na poneku bakteriju koje prenosi zaraze (primjerice, Staphylococcus aureus koji se susreće kod trovanja hranom ili pojedinih kožnih bolesti kao što je impetigo), ali velik dio tih bakterija dolazi upravo s naših tijela i dio su naše nevidljive tjelesne bakterijske flore.  

"Ovo je neuobičajeni, ali učinkovit način da naše studente suočimo sa svakodnevnom mikrobiologijom koju često previđamo. Ekološka 'niša' za Staphylococcus aureus su naše nosnice pa tako kopanje nosa i kasniji doticaj sa uređajem mogu završiti prenošenjem patogena", rekao je dr. Simon Park, predavač molekularne biologije.

Dodao je i da je zanimljivo u kojoj mjeri svaki naš uređaj priča priču koja je zabilježena ne samo u softveru već i na zaslonu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara