Novi međunarodni uspjeh hrvatskog filma: Glavna nagrada na rimskom festivalu

Screenshot: YouTube

HRVATSKA manjinska koprodukcija TIR talijanskog redatelja Alberta Fasula osvojila je glavnu nagradu Međunarodnog filmskog festivala u Rimu.

U jakoj konkurenciji u kojoj su se našla nova ostvarenja Spikea Jonzea, Takashija Miikea, Isabel Coixet i Kiyoshija Kurosawe Međunarodni žiri rimskog festivala kojim je predsjedavao američki redatelj i scenarist James Gray na jučerašnjoj je svečanosti glavnu nagradu dodijelio talijansko-hrvatskoj koprodukciji TIR redatelja Alberta Fasula. Nagradu je za svoj rad osvojio i montažer filma Johannes Hiroshi Nakajama, priopćili su iz Hrvatskog audiovizualnog centra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naslov filma odnosi se na standardnu međunarodnu oznaku transportnih kamiona, a riječ je o dugometražnom dokumentarno-igranom hibridu čija radnja prati pedesetogodišnjeg Branka, nastavnika iz Rijeke koji se zbog teških životnih prilika odluči zaposliti kao vozač kamiona kod jednog talijanskog autoprijevoznika.

Branka tumači poznati slovenski glumac Branko Završan, a među ostalim protagonistima pojavljuju se stvarni vozač kamiona Marijan Šestak i slovenska glumica Lučka Počkaj. Talijanski koproducenti su Alberto Fasulo i Nadia Trevisan iz kuće Nefertiti Film, a hrvatski Irena Marković iz kuće Focus Media.

Film je sufinanciran sredstvima HAVC-a, a predstavljen je i na događaju MEET CROATIA! koji se održao u sklopu sajma Filmskog festivala u Veneciji početkom rujna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara