Novinar zbog eksperimenta plasirao lažnu vijest o pronalasku lijeka za rak

Foto: Udruga Imortela/Facebook

U UGLEDNOM časopisu Science nedavno je objavljen lažni znanstveni rad kojeg je potpisao Ocorrafoo Cobange sa Wassee Institute of Medicine, a radi se zapravo o nepostojećem znanstveniku i institutu, prenosi Al Jazeera.

U radu stoji kako je otkriveno da jedna molekula iz određenog lišaja koji raste na kamenu inhibira rast ćelija raka. Na lažan je rad nasjelo više od 150 časopisa koji se bave znanošću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krivac za sve je novinar Sciencea John Bohannon koji je radom želio dokazati nedostatke tzv. postupka 'peer reviewa', kao i slobodnog pristupa znanstvenim radovima jer oni često završavaju nekritičkim prenošenjem informacija i bez provjere izvora informacija.

'Peer review' je postupak u kojem se testira određeni znanstveni rad, a iako je Bohannonov članak imao greške u obliku nepostojećih riječi kao što su lišajevi i kultura ćelija, malo tko ih je uočio.

Ovaj je eksperiment pokazao ozbiljan problem nedostatka objektivne kontrole onoga što se objavljuje, a umjesto članka o otkriću lijeka za rak, lako se moglo raditi i o onome koji govori o otkriću lijeka za AIDS.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara