Objavljena lista najboljih i najgorih svjetskih gradova: Evo kako je prošao Zagreb

Objavljena lista najboljih i najgorih svjetskih gradova: Evo kako je prošao Zagreb

Foto: Shutterstock

ŠTO SE tiče uvjeta za život, Beč je najbolji svjetski grad, i to već nekoliko godina zaredom. Slijede ga Zürich, Auckland, München i Vancouver, dok poredak ostalih na ljestvici od 10 najboljih svjetskih gradova izgleda ovako: Düsseldorf, Frankfurt, Ženeva, Kopenhagen, Sydney.
 
"Europski gradovi rangirani su dosta visoko jer su sigurni, postojani i na dobrim lokacijama. Imaju dobre bolnice i škole, kao i javni prijevoz", objašnjava stručnjakinja Kate Fitzpatrick, kako prenosi Telegraph, iz kompanije Mercer, čije je istraživanje uključilo više od 440 gradova iz cijelog svijeta. Kandidati su ocjenjivani u 10 kategorija među kojima su bile i one vezane za zdravstvenu skrb, odnosno bolnice, te javni prijevoz, zagađenost i slično.
 
Zagreb je na 97. mjestu, Beograd na 141., Skopje na 159., Sarajevo na 161., a Ljubljana i Budimpešta na 75. mjestu. Iznenadili su London i New Yokr koji su na 40. i 44. mjestu, a najgori gradovi prema kvaliteti života su, između ostalih, Damask, Kinšasa, Brazzaville, Port-au-Prince i Bagdad.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara