Od ratom poharane BiH do prestižnog sveučilišta: Mladi Bosanac iz St. Louisa primljen na Harvard

Od ratom poharane BiH do prestižnog sveučilišta: Mladi Bosanac iz St. Louisa primljen na Harvard

Screenshot: YouTube

IRHAD ŠEHOVIĆ, mladi Bosanac iz St. Louisa, primljen je na najpoznatije američko sveučilište Harvard, a o njegovom uspjehu lokalna je televizija snimila i dokumentarni film "Harvard Man".

Irhadovi roditelji, Ismet i Jasmina Šehović, izbjeglice su iz Bosne i Hercegovine, a stalnu adresu našli su u ovom američkom gradu.

Priča je to koja se svidjela američkim medijima jer radi se o mladiću iz izbjegličke obitelji koja je u potrazi za boljim životom otišla iz ratom zahvaćene BiH i sreću pronašla u Americi ostvarivši pritom san koji je nedostižan i djeci daleko bogatijih obitelji.

Lokalni mediji pišu da su Ismet i Jasmina cijeli život posvetili ovom cilju, radeći teške poslove kako bi njihova djeca imala kvalitetno obrazovanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Irhad pak govori da je svjestan da možda ima tisuće drugih koji su bolji od njega, ali ipak navodi da je uložio veliki trud kako bi postigao cilj što je utjecalo na njegovog mlađeg brata Ismar i sestru Ajla koji također žele krenuti njegovim stopama.

"Ne znam kako sam uspio. Trudio sam se, radio sam zadaće kada drugi nisu, tražio pomoć u školi ako nešto nisam znao", kaže on.

Ipak, uvjereni su da je veliki utjecaj imao i esej koji je Irhad napisao o svom dolasku u Bosnu i Hercegovinu 2012. godine.

"Dugo mi je trebalo da uvjerim majku da odemo u selo odakle je protjerana. Vojnici su ušli jednu noć kao poplava i očistili ga od Bošnjaka. Majka se sakrila u jednom podrumu, ali je svojim očima gledala kako su ubijali njenu obitelj i susjede na ulicama, pucajući im u glavu", napisao je Irhad u svom eseju koji je poslao na Harvard.

Video možete pogledati OVDJE.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara