Odakle potječe riječ "abrakadabra"?

Odakle potječe riječ "abrakadabra"?

Foto: Shutterstock

IAKO dosad nije točno utvrđeno kako je nastala riječ "abrakadabra", postoje zapisi pomoću kojih su lingvisti došli do mogućih objašnjenja o porijeklu ove riječi.
 
U zapisu "Liber Medicinalis" iz 2. stoljeća, rimski mislilac Serenus Sammonicus riječju "abrakadabra" naziva svojevrsne talismane koji se preporučuju nositi oko vrata kao lijek protiv misterioznog i opasnog oboljenja.
 
Talismani su bili zapravo komadi pergamenta omotani u laneno platno na kojima piše "abrakadabra", a prema naputku, najprije treba napisati cijelu riječ, a potom u idućem redu prepisati riječi, ali pritom izostaviti po jedno slovo, počevši od zadnjeg.
 
Stručnjaci vjeruju da Sammonicus nije izmislio ovu riječ, već da je ona ipak otprije bila poznata te da ju je preuzeo od starih Rimljana, ili čak Grka.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
O tome kako je nastala riječ "abrakadabra" ima nekoliko teorija, kako prenosi National Geographic. Prema jednoj, radi se o izvedenici od grčke riječi "abraksas" kojom su gnostičari nazivali Boga.
 
Prema drugoj teoriji, riječ "abrakadabra" je zapravo skraćeni oblik izraza "ab, ben and ruach hakodesh", koji na hebrejskom označava "Oca, Sina i Duha Svetoga". Prema trećoj teoriji, riječ "abrakadabra" dolazi od aramejske fraze "avra kadavra" koja označava izraz "rečeno - učinjeno".
 
I nakon Sammonicusa, u zapisima iz 16. stoljeća, riječ "abrakadabra" spominje se kao talisman, u kontekstu liječenja i magije, a ta se pojava provlači sve do 19. stoljeća, nakon čega se ova riječ počinje povezivati uz mađioničare i iluzionističke predstave.
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara