Odlazak jazz legende: Preminuo David Warren Brubeck

Odlazak jazz legende: Preminuo David Warren Brubeck

Foto: Wikipedia

KLAVIRIST i skladatelj David Warren Brubeck umro je danas u 91 godini života. Na jazz sceni djelovao je od druge polovice četrdesetih od kada je poznat kao jedan od najvažnijih inovatora jazza, prenosi BBC.

Brubeck je rođen 6. prosinca 1920., u mjestu Concord, u ruralnoj Kaliforniji. Za izniman doprinos američkoj i svjetskoj umjetnosti primio je mnogobrojne priznanja i nagrade, između ostalih Grammyja za životno djelo, nagrade Benjamin Franklin, National Medal of the Arts, Smithsonian Medal i nagrade BBC Jazz za životno djelo. Također, uvršten je u Hall of Fame časopisa Down Beat, dobio je zvijezdu na Hollywood Walk of Fameu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sredinom pedesetih članovi njegova najpoznatijeg i najdugovječnijeg kvarteta, uz alt saksofonista Paula Desmonda, postaju bubnjar Joe Morello i kontrabasist Eugene Wright. Taj je kvartet bio jedna od najboljih jazz skupina pedesetih i šezdesetih, a njegov album "Time Out", snimljen 1959., jedan je od najcjenjenijih u povijesti jazza. Za taj je album Desmond napisao skladbu "Take Five" koja je postala himnom kvarteta i često svirani jazz standard.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara