Odlazak legendarnog arhitekta: Oscar Niemeyer preminuo u dobi od 104 godine

Odlazak legendarnog arhitekta: Oscar Niemeyer preminuo u dobi od 104 godine

Foto: AFP

BRAZILSKI arhitekt Oscar Niemeyer, jedan od najistaknutijih revolucionara suvremene arhitekture, umro je u srijedu navečer u Rio de Janeiru u dobi od 104 godine. Jedan od najvećih revolucionara suvremene arhitekture karijeru je započeo 30-ih godina prošlog stoljeća, a u dugogodišnjem i plodonosnom radu iza sebe je ostavio više od 600 građevina diljem svijeta, prenosi BBC.

U svakako najpoznatije ubraja se katolička katedrala u Brasiliji za koju je je 1988. dobio prestižnu nagradu za arhitekturu Pritzker, sjedište komunističke stranke u Parizu te zgrada Ujedinjenih naroda u New Yorku koju je projektirao s Le Corbusierom.

Za glavnog arhitekta svog najambicioznijeg projekta – izgradnju novog glavnog grada Brazila, postavljen je 1956. godine. Upravo u futurističkim oblicima Brazilije vidljiva je njegova "filozofija" rada koja se bazirala na nekonvencionalnoj upotrebi betona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Krivudave linije univerzuma" ostale su mu inspiracija sve do samog kraja, odnosno sve dok ga dobro zdravlje nije počelo napuštati 2010. godine. Posljednje dvije godine liječio se od upale pluća i dehidracije, a prije mjesec dana odveden je u bolnicu zbog zatajenja bubrega.


 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara