Odlazak legende bluesa: Preminuo B.B. King

Odlazak legende bluesa: Preminuo B.B. King

Foto: Press

PJEVAČ i gitarist B.B. King, glazbenik kojeg su mnogi nazivali "kraljem bluesa", preminuo je ovog četvrtka u Las Vegasu u 90. godini. Početkom travnja završio je u bolnici zbog dehidracije izazvane dijabetesom, a  nakon toga ponovo je hospitaliziran i zbog blažeg srčanog udara.

Vijest o smrti novinarima je potvrdio njegov odvjetnik.

Smatra se jednim od najvećih blues gitarista u povijesti, časopis Rolling Stone smjestio ga je na treće mjesto u svom popisu "100 najvećih gitarista svih vremena" odmah iza Jimija Hendrixa i Duanea Allmana. Za svoju glazbu dobio je 14 nagrada Grammy, uključujući i onu za životno djelo 1987. godine.

"Ne morate biti ljubitelj bluesa da biste znali za Kinga. Njegovo je ime sinonim za blues", napisao je 1995. kritičar Francis Davis u knjizi "Povijest bluesa".

B.B. King rođen je pod imenom Riley B. King, od oca Alfreda i majke Nore u Itta Beni, država Mississippi. U Memphis je prvi put došao 1946. godine, ali je otišao nakon samo nekoliko mjeseci. Vratio se nakon bolje pripreme i radio kao pjevač na lokalnoj radio postaji. Također je radio i kao DJ, gdje je pokupio i nadimak "Beale Street Blues Boy", što je kasnije skraćeno na "B.B.", a odatle i njegov pseudonim. 

Od kasnih 40-ih pa se do kasnih 60-ih, King je razvio svoj specifični zvuk, ali isprva je stekao slavu zahvaljujući R&B hitovima. Tijekom 50-ih proslavio se nizom hitova, a njegove prve snimljene pjesme producirao je Sam Phillips, kasnije osnivač izdavačke kuće Sun Records. Nakon 12 uspješnica, proširio se izvan bluesa na pop i R&B tržište obradom pjesme Roya Hawkinsa "The Thrill is Gone".

Njegova slava nastavila je rasti tijekom 1970-ih, 1980-ih,1990-ih i od 2000. na ovamo. Osim glazbene karijere, gostovao je i u nizu televizijskih serija ("Princ iz Bel Aira", "Bračne vode"). Pojavio se i u filmu "Blues Brothers 2000", kao pjevač i gitarist sastava Louisiana Gator Boys, a tijekom snimanja filma surađivao je s nizom glazbenika kao što su, između ostalih i Eric Clapton i Bo Diddley. Njegov prvi rođak bio je slavni delta blueser Bukka White, a ujak mu je bio Sonny Liston.

Bio je socijalno angažiran i često je nastupao na dobrotvornim koncertima. Štoviše, sve donedavno održavao je i do stotinu koncerata godišnje.

Ženio se dva puta, ali su se oba njegova braka raspala zbog njegovog posla. Najvjerojatniji razlog tomu je taj što je svaka žena htjela da se odluči između nje i Lucille - njegove poznate crne Gibson gitare. Ipak, govori se da je s raznim ženama imao petnaestoro djece. 

Od dijabetesa tipa 2 bolovao je više od 20 godina, a u listopadu je morao prekinuti koncert u Chicagu zbog iscrpljenosti i dehidriranosti. Cijela je njegova planirana turneja tada morala biti otkazana.

U posljednje vrijeme novinske stupce punilo je i natezanje između njegove obitelji i dugogodišnje menadžerice Laverne Toney koja je navodno odbijala omogućiti mu adekvatnu liječničku skrb.

Ranije ovog mjeseca TMZ je razgovarao s Kingovom kćeri Patty koja tvrdi da Toney njezinom ocu brani susrete s liječnicima, prijateljima i članovima obitelji, a optužuje je i da je tijekom godina od Kinga na prevaru uzela desetke milijuna dolara.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara