On je Jose Mujica, "najsiromašniji predsjednik na svijetu"!

Foto: YouTube/AFP

PRILIKE u zemlji i svijetu naučile su nas da su uglavnom političari ti koji dobro žive dok ostali jedva krpaju kraj s krajem. Međutim, nije uvijek tako, a predsjednik Urugvaja Jose Mujica, živi je dokaz.

Jose Mujica je na glasu kao jedan od najskromnijih, ako ne i najskromniji predsjednik na svijetu, a to mu je priskrbilo i nadimak "najsiromašniji predsjednik na svijetu", piše Socyberty.com.

S 12,500 na 1250 dolara

Naime, ovaj 77-godišnji ateist najveći dio svoje plaće daje u dobrotvorne svrhe. Preciznije, od mjesečne plaće od 12,500 dolara (72,500 kuna), Mujica za sebe zadržava samo 1250 dolara ili 7250 kuna. Ostatak novca prebacuje na račun organizacije koja podupire mala poduzeća i nevladine organizacije koje rade na izgradnji stambenih objekata za siromašne.



"Zadovoljan sam s ovim iznosom jer u Urugvaju mnogi žive s puno manje", a vrijedi spomenuti da je i svoju suprugu zamolio da učini isto.

On i njegova supruga žive na farmi u Montevideu, a njegov najveći "udar" na državni proračun bila je kupnja Volkswagenove "bube" u vrijednosti od 1945 dolara. Mujica predsjedničku palaču koristi samo za sastanke i susrete s državnicima, ali tijekom hladnih dana tamo borave beskućnici i njihove obitelji.

Nešto što novac ne može kupiti

Međutim, ovaj se predsjednik ističe po još nečem. Urugvaj, naime, ima najmanju stopu korupcije u Južnoj Americi, a Mujica tvrdi da ga ne zanimaju nevjerojatni iznosi i brojni bankovni računi jer ono najvrjednije što ima ne može se kupiti novcem. Riječ je o njegovoj kujici Manueli.

Isto tako, Urugvaj je treći po razvijenosti na kontinentu i jedna je rijetkih država koje su uspjele izbjeći recesiju i zadržati pozitivnu stopu rasta. U lipnju ove godine odlučio je krenuti u legalizaciju kontrolirane prodaje marihuane od strane države s ciljem borbe protiv zločina vezanih za trgovinu drogom, a dodao je i da će isto tražiti od svjetskih vođa. Time Magazine tom mu je prilikom posvetio članak.

Mujica nije jedini predsjednik koji je donirao svoju plaću. Isto su prije njega učinili John F. Kennedy i Herbert Hoover, piše Yahoo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara