On je imam i roker i ima bend u kojem kombinira sufijsku i rock glazbu

On je imam i roker i ima bend u kojem kombinira sufijsku i rock glazbu

Foto: Anadolija

AHMET MUHSIN TUZER, imam u mjestu Kas nedaleko od turske pokrajine Antalya, osim obavljanja imamske dužnosti, u slobodno vrijeme svira i pjeva u rock grupi koja kombinira sufijsku i rock muziku.

Tuzer je tijekom obavljanja dužnosti mujezina (osoba koja u džamijama zove vjernike na molitvu) u Sultanahmedovoj (Plavoj džamiji) u Istanbulu upoznao Oanu Maru iz Rumunije, koju je oženio 1999. godine, a koja je kasnije prihvatila islam.

Iako je 2000. godine prestao obavljati dužnost imama i počeo se baviti trgovinom, Tuzer se prije tri godine ponovo vratio imamskom pozivu i danas je na dužnosti u džamiji Pinarbası. Svojim je glasom osvojio brojne nagrade na natjecanjima u lijepom učenju Kur'ana.

Ipak, Tuzer pored ljubavi prema učenju Kur'ana nije zapostavio i ljubav prema glazbi. Imao je priliku upoznati bivšeg gitarista i poznatog turskog pjevača Erkina Koraya, osnivača grupe Kramp, s kojim je osnovao bend pod nazivom FiRock.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

FiRock je danas grupa koja kombinira sufijsku i rock glazbu, a u tijeku su i pripreme za prvi album na kojem će biti 10 pjesama, piše Anadolija.

Ovaj nesvakidašnji vjerski službenik smatra da je rock univerzalni glazbeni pravac uz pomoć kojeg se lakše pristupa ljudima.

"Imami danas ne trebaju služiti samo mahali ili mjestu u kojem obavljaju imamsku dužnost, oni trebaju činiti hizmet (uslugu) cijelom svijetu. I mi, kao glazbena grupa, smo u tom smislu krenuli na ovaj put, dakle želimo prići drugim ljudima u svijetu na drukčiji način", kaže Tuzer.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara