On je skužio kako zaraditi 90.000 dolara od tuđih fotki s Instagrama

On je skužio kako zaraditi 90.000 dolara od tuđih fotki s Instagrama

Foto: Instagram

RICHARD PRINCE je slikar i fotograf koji zarađuje mnogo novca. Najzanimljivije je da to taj novac zarađuje od tuđih fotografija s Instagrama.

Ovog mjeseca Prince je sudjelovao na izložbi Frieze u New Yorku, a radovi koje je izložio nisu bila originalna djela ni slike, već screenshotovi koje je uvećao. Dakle, njegova izložba "Novi portreti" sadržavala je fotografije ljudi koje je "maznuo" s njihovih profila na društvenoj mreži. Ipak, neke stvari je promijenio. Primjerice, uklonio je njihove potpise po fotografijama i stavio svoje komentare.

Prince je iskoristio fotografije s Instagrama koje su snimili drugi ljudi, a to je učinio bez njihova pristanka. Najluđe je to što je većinu slika već prodao i to za nevjerojatnih 90.000 dolara. Naravno, postavlja se pitanje je li to što je učinio legalno.

Prince takve stvari čini još od '70-ih i otada je u nekoliko navrata bio pod istragom, no u većini slučajeva je oslobođen, piše Elite Daily. Prince je ovog puta iskoristio činjenicu da fotografije s Instagrama ne pripadaju osobi koja ih je objavila, već su javno vlasništvo. Iako je riječ o sivom području, teško je reći je li Prince zbog ovoga više ili manje umjetnik. U svakom slučaju on hoda po tankoj liniji između umjetnosti i krađe, a ona ga vodi ravno u banku.

Direktorica makeup kompanije Lime Crime Doe Deere na Instagramu je napisala osvrt nakon što je doznala da je Prince uzeo njenu fotografiju.

"Da, moj portret je trenutno izložen u galeriji Frieze u New Yorku. Da, to je screenshot, a ne slika. Ne, nisam dala dopuštenje i da, kontroverzni umjetnik Richard Prince ju je svejedno izložio. Već je prodana (rekli su mu za 90.000 dolara) tijekom VIP prezentacije. Ne, neću ga tužiti i ne, nemam pojma tko ju je kupio", napisala je. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara