Ona je najmlađa milijarderka na svijetu

Screenshot: YouTube

ELIZABETH HOLMES je sa samo 19 godina osmislila revolucionarni način testiranja krvi.

Danas 30-godišnjakinja, predsjednica je vlastite tvrtke Theranos, sa sjedištem u gradu Palo Alto, u Kaliforniji. Theranos se smatra jednom od najuspješnijih zdravstvenih kompanija za testiranje krvi, a osnovana je 2003. godine.

Posebnost tvrtke je u tome što pruža jeftinije testove koji su u isto vrijeme učinkovitiji i brži. Tako njihov sustav prakticira vađenje krvi iz jagodice prsta, s tim da se iz jedne kapi krvi može napraviti 70 različitih testova. Prethodni sustav ograničavao je brojku na njih 40, pritom koristeći veće količine krvi.

Holmes, danas s pravom nazivaju "najmlađom milijarderkom" na svijetu. Vrijednost njezine imovine unutar Theranosa procjenjuje se na 4,5 milijardi dolara. Nakon dvije godine studiranja kemije na Stanfordu, odustala je od daljnjeg školovanja, kako bi se u potpunosti mogla posvetiti širenju svoje tvrtke.

Kroz desetak godina pomnog biranja ulagača i razvijanja tehnologija, ostvarila je svoj cilj.
Theranos danas zapošljava 500 ljudi, a u poslovanje tvrtke uloženo je približno 400 milijuna dolara.

"Ne želim napraviti postupne promjene u tehnologiji. Želim stvoriti jednu novu tehnologiju koja može pomoći čovječanstvu u cijelosti, bez obzira na geografiju, etnicitet, dob ili spol", istaknula je Holmes za magazin Fortune.

Theranos za sada spada u manje kompanije, ali njezina poslovna ekspanzija gotovo je sigurna.

"Mi gradimo sustav za rano detektiranje anomalija u krvi. Smatram kako je osnovno ljudsko pravo imati pristup cijeloj infrastrukturi testiranja krvi, kako bi se u što ranijoj fazi otkrili mogući problemi", objasnila je Holmes glavnu inicijativu Theranos.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara