Onaj tko riješi ovu zagonetku mogao bi postati novi "cyber-špijun"

Screenshot: Canyoufindit.co.uk

U SJEDIŠTU britanske Vladine službe za komunikacije GCHQ odlučeno je uz pomoć zagonetke objavljene na internetu pronaći nove ljude koji bi se pridružili njihovu timu "elitnih britanskih cyber špijuna", piše Daily Mail.

Na svojim su stranicama objavili "natječaj" za rješavače kodova koji si odgonetavanjem postavljenog mogu osigurati intervju za posao ili pak osvojiti neku od nagrada. Unutar segmenta "Možete li ih pronaći", objavljenog ove srijede, tako se nalazi niz od 143 slova razlomljenih u skupine od pet i na kraju jednu od tri slova. Razbijanje tog koda odvest će rješavače na cyber "lov na blago" uz pomoć daljnjih tragova koji će ih dovesti do mogućeg cilja - zaposlenja u GCHQ-u. Za rješavanje ove zagonetke natjecatelji imaju šest tjedana.

Glasnogovornica GCHQ-a poručila je: "Kompleksne kodove osmislio je naš tim vrhunskih matematičara. Oni visoko postavljaju letvicu pri traženju zanimljivih, znatiželjnih i kreativnih kandidata koji imaju intelektualnu sposobnost, iako ne nužno i praktično iskustvo i kvalifikacije, da se pridruže GCHQ-u i podrže Vladin projekt nacionalne cyber sigurnosti".

I iako većini nas izgleda prilično nerješivo, ova zagonetka navodno nije prevelik problem za "rekreativne rješavače". Jedan od vodećih britanskih kriptografa izjavio je naime kako je rješiva za dvije do tri minute, a profesor Nigel Smart s bristolskog sveučilišta dodao je: "Ovo je više rješavanje križaljke nego ozbiljna kriptografija. Ovakvo što nazivamo 'rekreativnom matematikom'".

Više detalja potražite ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara