Oni su samo djeca, ali ulaze u ring kako bi prehranili obitelji

Screenshot: YouTube

SISAKET je mali grad u tajlandskoj provinciji Isan, ali mase gledatelja okupljaju se oko nespretno izgrađenog ringa kako bi popratile veliki okršaj.

Okršaj možda i jest velik, ali borci nisu. Naime, u ringu će snage odmjeriti 12-godišnji Nong Em i 11-godišnji Nat Thanarak.

I dok je ostatku svijeta takvo što nezamislivo, borbe dječaka (neki od njih imaju samo sedam godina) uobičajena su pojava na Tajlandu. Još je šokantnije da je riječ o tajlandskom boksu (Muay Thai), jednoj od najtežih borilačkih vještina, a statistike pokazuju kako Tajland broji oko 30 tisuća malih boraca.

Potrebna je samo dozvola roditelja

Britanski "Channel 4" u novom nastavku serije "Unreported World" bavi se problemom maloljetnih boraca koji od malih nogu ulaze u ring kako bi prehranili siromašne obitelji, a pritom se izlažu opasnosti ozbiljnih oštećenja mozga koja se mogu usporediti s onima koje doživljavaju osobe koje su preživjele prometnu nesreću.

Unatoč rizicima, borbe nisu ilegalne, a potrebna je samo dozvola roditelja.

Iako bi u pravilu trebali nositi zaštitu, to rijetko čine, a potencijalna zarada prevelik je izazov.

"Njihovi mozgovi još se razvijaju. Kada dožive neku ozljedu, ona je daleko ozbiljnija nego kod odraslih", govori profesor Jiraporn Laothamatas.

Najvažnija borba u njegovoj karijeri

Nat Thanarak jedan je od tih dječaka. Dolazi iz siromašne obitelji, a novcu koji zaradi u borbama ovisi hoće li tog mjeseca jesti ili ne. Svakog dana trenira najmanje četiri sata, drži strogu dijetu i rijetko ima vremena za igru.

Kako bi se pripremio za borbu mora skinuti tri kilograma (ima 25) pa svakog dana trči više od osam kilometara po velikim vrućinama i to pod paskom svog oca koji tvrdi da je to "najvažnija borba u njegovoj karijeri".

"Da se ne bori, morao bih se zaposliti u Bangkoku kao i moja supruga i slati novac svojoj djeci. Siromašni smo i moramo posuđivati novac", govori njegov otac i objašnjava da je svjestan rizika i ne želi da se njegov sin bori, ali i da Nat obožava boks.

"Nastavit ću s treningom. Čini me snažnim i moje će selo učiniti poznatim", zaključuje 11-godišnjak.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara