"Optimistične" prognoze iz NASA-e: Industrijsko društvo ide prema nezaustavljivom kolapsu

Foto: Shutterstock

NOVA studija koju je sponzorirao "NASA Goddard Space Flight Center" upozorava kako bi globalna industrijska civilizacija mogla doživjeti kolaps u narednim desetljećima zbog neodržive eksploatacije resursa i nejednake distribucije bogatstva.

Studija naglašava kako se upozorenja o kolapsu doživljavaju kao kontroverzna, a sada se pokušava objasniti kako je prema povijesnim podacima vidljivo da je proces rasta i kolapsa krug koji se redovito ponavljao kroz povijest. Istraživački projekt bazirao se na novoj multidisciplinarnoj metodi "HANDY" (Human And Nature DYnamical) koju predvodi matematičar Safa Motesharri u suradnji s prirodnim i društvenim znanstvenicima.

Prema povijesnim zapisima čak su i napredne, kompleksne i kreativne civilizacije podložne kolapsu, što dovodi u pitanje održivost moderne civilizacije, piše Guardian.

Faktori koji objašnjavaju propast civilizacija i koji bi mogli odrediti rizik kolapsa moderne civilizacije su populacija, klima, voda, poljoprivreda i energija. Oni mogu dovesti do kolapsa kada konvergiraju i generiraju dvije ključne društvene značajke: "rastezanje" resursa zbog naprezanja ekoloških kapaciteta i ekonomsku stratifikaciju društva na elite (bogati) i mase (siromašni).

Ovi povijesni fenomeni igrali su glavnu ulogu u procesima kolapsa posljednjih pet tisuća godina.

Trenutno je razina ekonomske stratifikacije iznimno velika i povezana je s prevelikom konzumacijom resursa, a elite se uglavnom nalaze u razvijenim industrijskim zemljama. Potrebno je hitno riješiti ekonomsku nejednakost kako bi se osigurala pravedna distribucija resursa, a njihovu konzumaciju treba drastično smanjiti.

Ovo je poziv za buđenje vladama, korporacijama i konzumentima i naglašava kako se strukturne promjene moraju dogoditi odmah.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara