Oscar: Glasine, zanimljivosti i čudne podudarnosti najiščekivanije dodjele filmskih nagrada godine

Oscar: Glasine, zanimljivosti i čudne podudarnosti najiščekivanije dodjele filmskih nagrada godine

Foto: Twitter

POČEVŠI od glasina o tome da većina (vremešnih) članova Akademije u biti ne gleda sve nominirane filmove (navodno ih gledaju njihove kućne pomoćnice koje im potom iznose svoje dojmove) pa do ozbiljnijih zamjerki na "nedostatnu rasnu raznolikost" ove dodjele, zbog čega su organizirani i prosvjedi, Oscar nikada nije razočarao, barem što je zanimljivosti tiče.
 
Pisali smo već o favoritima, te o zanimljivim brojčanim podacima, o luksuznim poklonima koje svi nominirani dobiju, o studentu koju je navodno pomoću matematičke formule predvidio ovogodišnje pobjednike, i tako dalje, a uz Oscara se svake godine vežu i brojne čudne podudarnosti.
 
Za početak, podsjetimo, ovogodišnja dodjela Oscara održava se danas u Dolby Theatreu u Los Angelesu, a domaćin najiščekivanije predstave godine, barem što se filma i glamura tiče, je, po prvi put, glumac Neil Patrick Harris. Prošle je godine show vodila Ellen DeGeneres, koja je, sjećate se, objavila najpoznatiji selfie na svijetu - s čak 3 milijuna retweetova. Inače, rekord kao domaćin Oscara drži Bob Hope koji je ovu dodjelu vodio čak 18 puta. 
 
Zanimljivo je da nitko od prošlogodišnjih Oscara nije nominiran i ove godine, zapravo, više od polovice ovogodišnjih nominiranih prvi se put natječe za ovu nagradu, a među njima su i Eddie Redmayne, Benedict Cumberbatch, Emma Stone te Felicity Jones.
 
A pobjednik u kategoriji "najbizarniji tempo snimanja" je...
 
Jedna od zanimljivosti je i činjenica da su oba glumca, i Benedict Cumberbatch i Eddie Redmayne, koji su nominirani za najboljeg glumca, glumili Stephena Hawkinga. Redmayne u filmu "Teorija svega" za koji je i nominiran ove godine, a Cumberbatch u filmu "Hawking" iz 2004.
 
Također su i Edward Norton (nominiran za "Birdmana") i Mark Ruffalo (nominiran za "Foxcatchera") igrali istu osobu, Brucea Bannera. Norton 2008. u filmu "The Incredible Hulk", a Ruffalo u "Avengersima" 2012. 
 
Što se tiče glumica, ovo je 15. put da obje glumice koje su nominirane za najbolju glumicu u istom filmu, u tom filmu igraju majku i kći. Ove godine to su Reese Witherspoon i Laura Dern u filmu "Wild". Druge takve filmske majke i kćeri bile su, između ostalih, i Holly Hunter i Anna Paquin u filmu "The Piano" (1993.), Olympia Dukakis i Cher u "Moonstruck" (1987.), Shirley MacLaine i Debra Winger u filmu "Terms of Endearment" (1983.), te Anne Bancroft i Katharine Ross u filmu "The Graduate" (1967.).
 
Robert Duvall jedan je od najviše nominiranih glumaca u povijest Akademije, od "Kuma" iz 1972. do najnovijeg filma, "The Judge". Oscara je osvojio kao najbolji glumac za film "Tender Mercies" 1984., a ove godine također je i najstariji glumac ikad nominiran za najboljeg sporednog glumca. 
 
Interesantna priča stoji iza filma "Boyhood" koji je nominiran u šest kategorija ove godine, uključujući i one za najbolji film i najboljeg redatelja. Naime, iako se snimanje odvijalo kroz 12 godina, film je snimljen u ukupno 39 dana, odnosno svake godine snimalo se po nekoliko dana.
 
Tko se natječe protiv samog sebe?
 
Zanimljiva je i podudarnost da se kompozitor Alexandre Desplat natječe protiv samoga sebe; on je, naime, nominiran dva puta za najbolju originalnu glazbu u filmu: za film "The Grand Budapest Hotel" te za film "The Imitation Game".
 
Meryl Streep ove je godine nominirana za najbolju sporednu glumicu za film "Into the Woods" što je 19. po redu nominacija u njenoj karijeri, od čega je dobila tri Oscara. To ju čini najviše nominiranom glumicom u povijesti ove nagrada. Rival joj je Jack Nicholson koji ima ukupno 12 nominacija i također tri Oscara.
 
Inače, najveći broj Oscara koji je osvojio jedan film je 11, a to je pošlo za rukom filmovima "Ben Hur", "Titanik" i Gospodar prstenova: Povratak kralja". Najviše Oscara osvojio je, pak, Walt Disney, čak njih 26 od 59 nominacija.
 
Što se tiče već navedene nedostatne rasne raznolikosti, zbog koje mnogi prozivaju Akademiju, ovo je prvi Oscar od 1998. u kojem su u četirima glavnim kategorijama nominirani samo bijelci. Također, nedostatna je raznolikost i što se tiče odnosa u broju nominiranih muškaraca i žena, što neki kritičari opisuju kao favoriziranje, a navode za to sljedeći primjer: Ava DuVernay nije nominirana za najboljeg redatelja iako je njena "Selma" nominirana za najbolji film, dok Millerov "Foxcatcher" nije nominiran za najbolji film, a on je nominiran za najboljeg redatelja.
 
A tko su svi nominirani u pojedinim kategorijama, možete se podsjetiti ovdje.
 
 
 
 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara